Free Sofia Tour ни разкрива уникалното лице на столицата (снимки)

18:40, 08 авг 15 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пет тематични тура из София, при това на български език, Free Sofia Tour ще отбележи своя пети рожден ден. Първата обиколка в столицата организира Християн Митов, който разказват историята на София пред един единствен турист. Пет години по-късно Free Sofia Tour има десетки екскурзоводи в цялата страна и посреща над 20 хил. туристи годишно.

„Най-много посетители посрещаме от САЩ, Германия и на трето място – България. Все пак не всеки знае английски и затова започваме турове и на български. Една от нашите цели е да показваме лицето на града и на българите – да осъзнаят къде живеят, колко е прекрасен града ни и да го пазят. По повод петия ни рожден ден ще организираме пет тематичи обиколки. От 13 август в продължение на пет недели ще имаме обиколки на български език“, разказва ни Мартин Зашев, член на Управителния съвет на сдружение Три Шест Пет, което стои зад Free Sofia Tour.

Срещнахме се с него по средата на поредната обиколка на София. Всъщност той разказваше на огромната група чужденци историята на т.нар. Площад на толерантността, визирайки четирите храма, разположени на каре в центъра на София – храм „Св. Неделя“, католическата катедрала, синагогата и джамията „Баня баши“.

„Много обичам родния си град и искам да заразя и туристите“, твърди Мартин. Показва на чужденците всички лица на столицата, както и своя поглед към града.

„Това е основното, което им давам и има най-голяма стойност. Стараем се да им покажем всички лица на София – както развиващия се град, новите проекти, също така и някои от проблемите, с които се сблъсква градът ни. Не искаме да крием нищо, хората така или иначе ще видят проблемите. Показваме, че работим за промяната на града към по-добро“.

От Free Sofia Tour разказват на туристите факти от най-ранната история на столицата до развитието на метрото.

„Има основни неща, с които ги запознаваме, но е важно всеки да разкаже свои лични истории и как вижда града през своите очи. Аз им разказвам, че толкова много обичам София, защото е супер разнообразна. Човек може да бъде едновременно в 4 век, в Средновековието, в 20-ти век и в 21-ви, например в метрото. След това минаваме през джамията от 16-ти век, след това отиваме в 20-ти век – Банята. Само в рамките на 15 метра човек минава през толкова исторически епохи“, разказва ентусиазирано Мартин.

Посетителите на града ни винаги са впечатлени – от обиколката и от София. Казват, че разхождайки се в центъра са почувствали атмосферата на града. Определят го като чист, красив и богат на история.

„От тура най-много ме впечатли Площадът на толерантността. Това е много важно – толерантност към различните религии, дава добър пример за размисъл“, смята Джовани, който живее в Италия. Шери, която се интересува от история и пътува много, остава още по-впечатлена от София.

„Много харесвам античната история, а Мартин разказва много добре. Също обаче имам представа от комунистическата история на България. Интересувам се и цял живот се информирам. Интересно е, защото не я виждам в София. На други места на Балканите има много бетонни, сиви сгради. Тук няма следи от комунистическото влияние. А София е прекрасен град – модерен, изпълнен с живот и хората тук изглеждат щастливи“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама