Роми развиват бизнес идеи с помощта на предприемачи

18:15, 23 авг 15 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хора от ромската общност се състезават с бизнес идеи, за да се включат в 18-седмична програма, която ще им помогне да стартират бизнес или да го доразвият, ако вече имат такъв. Това не е училище за предприемачество, а дискусионо обучение, в което ромите ще се срещат с различни предприемачи, които ще им помагат да се позиционират на пазара чрез напътствия и споделяне на личен опит. Идеята се осъществява от фондация „Тръст за социална алтернатива“ по пилотната й програма „Бизнес алтернативи“. За да разкаже повече за практическото обучение, от София Topnovini.bg се свързахме с мениджъра на проекта Камелия Атанасова.

„Идеята на програмата е да се намерят хора, които имат някакъв малък семеен бизнес или искат да стартират такъв в рамките на следващите 12 месеца и имат ясна идея. Бизнесът им трябва да е от типа на фризьорски или козметичен салон, баничарница, шивашко ателие или друг сходен, който да им помага да поддържат нормален стандарт на живот“, сподели Атанасова.

В пилотното си издание тръстът ще работи основно с ромската общност, а в следващата програма ще бъде включена и работа с деца сираци, младежи в неравностойно положение, както и млади самотни майки.

„Тези групи, с които ние работим, нямат достъп до необходимата им информация за развитието на малък или среден бизнес. Има много младежи, които завършват университета и не успяват да си намерят работа, не са регистрирани и в бюрото по труда, седят и се чудят какво да правят, а същевременно имат идеи за бизнес“, коментира тя причината за инициативата, по която работи фондацията, като допълни, че се стремят да създадат една предприемаческа общност, която да се подкрепя взаимно и да обменя знания и контакти.

Програмата започва на 30 септември в София, като в момента се подбират 30 кандидати, които ще бъдат поканени на интервю, а от тях ще бъдат избрани 20 участници. Всички те са на възраст между 18 и 38 години и имат ясна идея за стартирането на бизнес и опит в сферата, в която искат да се развиват, или вече имат свой бизнес и искат да го разширят.

„В много случаи хората искат да стартират малък бизнес, но семейството и приятелите им не ги разбират. Затова искаме да съберем на едно място предприемачески мислещи хора“, каза още мениджърът на проекта.

През седмиците на обучение младите предприемачи ще работя върху идеите си всяка сряда вечер от 18:30 до 21:30 часа. Те ще преминат през теми като проучване на пазара, маркетинг, продажби, ценообразуване, финансиране, счетоводство, бизнес етика.

От фондацията ще помагат на тези хора да търсят различни форми на финансиране, като например от европейски проекти или от фондове за микрокредитиране.

Работата по програмата се осъществява на доброволчески принцип. Но всеки от участниците заплаща сумата от 650 лева, която покрива обучителните материали. За тези които се нуждаят от финансиране, „Тръстът за социална алтернатива“ предоставя стипендии. В следващите си издания се очаква проектът да обхване други населени места из страната.

„Бизнес алтернативи“ е по подобие на американския модел „Как да развием печеливш и перспективен бизнес“, който се прави в Ню Йорк вече от 50 г. и е предназначен за малцинствата, жените в неравностойно положение, ветераните, както и за хора, които излизат от затвора. След като са преминали през този модел, над половината от започнатите бизнеси продължават да се развиват успешно през следващите 5 години, сподели Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама