Поискаха отстраняването на шефа на спецпрокуратурата

15:33, 24 авг 15 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Даниела Попова поиска отстраняването и освобождаването от длъжност на ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, съобщават от институцията. Докладът е изпратен до главния прокурор и искането е внесено във Висшия съдебен съвет.

Поводът за искането за отстраняване на Костов е негово постановление от 17 юли 2015 г., с което той е отложил изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ на осъдения Росен Петров. Присъдата на Петров е ефективна и следва да се изтърпи при общ режим.

Костов обаче е отложил изпълнение на присъда на Росен Петров заради заболяване, без да направи проверка на фактите. Петров беше задържан докато почива в Несебър, а в началото на месеца е бил сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев, която нахлу в зоналния съвет на БФС на Националния стадион "Васил Левски".

Петров е трябвало да влезе в затвора за 5 години и 2 месеца, но това не е станало с одобрението на Костов, който на 17 юли е отложил изпълнението на наказанието. На 10 юли адвокатът на Петров депозирал молба за отлагане на изпълнението заради заболяване на осъдения и предстояща през септември операция във Военномедицинска академия. Към молбата са били приложени и три медицински документа, в които на латински е вписана диагноза. Наблюдаващият прокурор бил на мнение, че Петров не страда от тежко заболяване, но Костов приел, че заболяването, макар и неясно какво точно е, тъй като диагнозата е изписана само на латински, е тежко и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието.

Проверката на Апелативната специализирана прокуратура е установила, че представените документи от Петров не са достатъчни и не е изискано каквото и да е експертно становище за възможна несъвместимост на заболяването с изпълнение на наказанието. Още повече, че участието на Петров в нахлуването в БФС и почивката в Несебър потвърждават, че здравето му не пречи да бъде вкаран в затвора.

Ако ВСС образува производство, то ще е четвърто срещу Светлозар Костов, след като две бяха образувани по предложение на главния прокурор, а трето - по предложение на членове на съвета. До момента обаче нито една от дисциплинарките не е приключила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама