"Щедър хладилник" осигурява храна за бедните в София

20:09, 25 авг 15 25 2777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свикнали сме да купуваме повече храна, отколкото ни е необходима. Пълним пазарската кошница с продукти, които понякога дори не вкусваме. Годишно стотици тонове храна отиват в кофата за боклук, докато хиляди българи гладуват и търсят изхвърленото от нас сред мръсните отпадъци.

В София вече има хладилник, в който всеки има възможност да остави непотребната и все още годна храна. Тя ще достигне до онези, които без да забележим, подминаваме всеки ден на улицата – пенсионери, бездомни и други бедни хора.

Хладилникът за момента е единствен в столицата и се намира в квартал „Иван Вазов“ на ул. "Янко Забунов" и ул. "Бурел". Наречен е „HELP CORNER“ и е част от инициативата "Ако си дал...". Снимката на електрическия уред набра огромна популярност в социалните мрежи в рамките само на няколко часа. Тя бе публикувана от създателя на проекта „Ако си дал...“ Стефан Чолаков. Екип на София Topnovini.bg го потърси за коментар.

Той е на 40 години с две деца, притежава цех за орехи и бистро в София. Стефан е по-известен с извършения от него банков обир преди 18 години - в края на май 1997 г. Тогава той успява да отмъкне 181 милиона лева, които впоследствие връща. 

 

Хладилникът се намира пред заведението му, а проектът „Ако си дал...“ има за цел да даде идея на хората как да си помага взаимно.

„Софиянци често пътуват и оставят храната си вкъщи. Докато се върнат от почивка или командировка, тя вече е негодна за консумация. В хладилника могат да бъдат оставени тези продукти, които при завръщането си бихме изхвърлили на боклука“, разказва Стефан.

По думите му това е първият от много такива хладилници в столицата, които скоро ще бъдат поставени в различни квартали в София.

Стефан е решил да събира хранителни продукти и от големите вериги супермаркети, с които вече има неофициална договорка.

„Споразумение с тях не мога да имам, защото законите в страната не позволяват. Ако магазините за хранителни стоки или големите вериги ресторанти дарят храна, те трябва да заплатят и ДДС на държавата за своята добрина. Най-интересното е, че ДДС-то се изчислява на базата на продажните цени на стоката, а не на доставните“, обясни Стефан Чолаков.

Според създателя на „Ако си дал...“ ние живеем в държава на мафията и на несправедливостта. Стефан въпреки това остава оптимист и вярва, че хората ще успеем да си помагаме един на друг.

Той разказва, че всяка сутрин в 8.00 часа минават хора, които бъркат в кофите пред заведението му в търсене на спасението си. След 20.00 часа служителите в бистрото раздават останалото от обедното меню, като за него се отзовават около десетина души.

„Всички са ми приятели. Те са нормални хора, които са имали много лошия късмет да живеят в България. Някои са ограбени от съдебни изпълнители, лихвари, мошеници и крадци на имоти. Според мен са много интелигентни хора, на които добрината им е изиграла лоша шега“, разказва Стефан.

Една от причините да бъде поставен този хладилници извън ресторанта е, че повечето хората изпитват неудобство да влязат и да поискат храна. Гордостта, честта или нещо друго им пречи да поискат милостиня. Така хладилникът ще бъде достъпен 24 часа в денонощието за всички.

Стефан обеща, че той и служителите му ще се грижат за хигиената на хладилника, както и ще следят за качеството на храната. Ако тя вече е опасна за консумация, ще бъде изхвърляна, за да не се застрашава здравето на хората.

Относно банковия обир от миналия век Чолаков казва, че като малък е правил и своите грешки. „Няма човек на земята, който да не греши. И добрите хора го правят. Добрината не е застраховка срещу грешки“, каза той за себе си.

Подобни хладилници скоро ще има пред още няколко заведения и верига сладкарници в столицата. Проектът постоянно се развива и скоро ще има такива и в други градове.

„Щедрият хладилник“ не е единствената инициатива на „Ако си дал...“.

Няколко 15-годишни момчета са решили да се включат в проекта, като разнасят храна на инвалиди, които не могат да излязат от домовете си. Правят го безвъзмездно през ден – понеделник, сряда, петък и събота.

От тази есен Стефан Чолаков зопачва и друга инициатива - ще подарява на социално слаби пенсионери фотоволтаици.  По думите му това ще ги спаси от енергийната бедност.

„Един фотоволтаик струва около 500 евро. Аз успях да договоря фотоволтаици, които са извън стандартите и се произвеждат от една немска фирма. На нея ще ѝ бъде по-изгодно да ни ги подари, отколкото да ги връща в Германия, където ще бъдат рециклирани. Те поддържат ток под 14 волта и това ги прави извън стандарта“.

„Много е готино да си добър. Много по-лесно се живее, когато си помагаме и когато и слабият човек може да разчита на обществото“, обясни Чолаков

Името на инициативата е заимствано от песента на Емил Димитров „Ако си дал“.

Ако си дал на гладния дори трошица хляб от своя хляб. Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън. Ако си дал на милата от своето сърце. Ако си дал на чуждите живот от себе си. Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял, не си живял напразно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама