Влиза в сила нова наредба за къмпингите, палатките и туристическите обекти

00:00, 26 авг 15 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на туризма прие наредба, обръща специално внимание на къмпингите и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани/кемпери, палатки или с изградени бунгала.

Тя бе обнародвана днес в Държавен вестник под името Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията.

Чрез документът са въведени минимални изисквания за този вид туристическа услуга – наличие на електрическа инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица.

Палатките ще имат маркировка и ще бъдат разделени на три категории - една, две и три "звезди". Съответно за тризвездната необходимата заемаща площ е от 50 кв. м. Като палатка "две звезди" ще е обозначена 40-квадратната, а най-ниският клас ще бъде от 32 кв.м. Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

Министерството на туризма въвежда ясен регламент за категоризацията на туристическите обекти. Те се разделят в две категории.  В клас А са включени хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили.

В клас Б са семейните хотели, хостелите, пансионите, почивните станции, къщите за гости, стаите и апартаментите за гости, бунгала и къмпинги.

Към втората група ще се числят и ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

С наредбата се въвежда задължително изискване за наличие на единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите. Така туристите ще бъдат максимално улеснени при необходимост от бърза или спешна помощ.

След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Всички новосъздадените обекти след датата на обнародването й ще се категоризират по новите изисквания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама