Американският посланик у нас не е съгласен, че САЩ носи вина за бежанците

09:30, 26 авг 15 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България има тревожни тенденции в икономическото развитие и в борбата с корупцията, каза временният посланик на САЩ в София Родерик Мур в ефира на Нова ТВ. Той уточни, че не изразява своето мнение, а това на хората в страната.

"Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същият въпрос и отговорът е същият", каза Мур.

Той беше временен посланик и в периода 2000 - 2003 г. Според него е проблем, щом хората имат усещането, че една класа е над закона.

Мур не е съгласен с твърденията, че вълната от мигранти е в резултат от действията на САЩ, като отбеляза, че в Сирия тече трагична гражданска война, а Америка участва по много начини за намирането на мирно решение.

Няма информация, че САЩ ще разположат в България изтребители F-22, каза той по повод такива публикации в „Гардиън”. Дипломатът допълни, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети.

"В България има временно разполагане на американска техника. Това ще продължи да се случва периодично", каза Мур и допълни, че няма информация и за намерения на американските власти да използват бази в страната ни по подобие на тези в Турция.

Той определи като неуместно да има истерия покрай разполагането на американска техника и военни в България, при положение, че двете държави са съюзнизи. Според него една от причините за увеличаване на военното присъствие на САЩ в Европа са агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама