5 000 изкачват Черни връх в неделя

14:07, 26 авг 15 / Спорт 25 792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 5 хил. души ще изкачват Черни връх на 30 август като част от отбелязването на 120-годишнината от създаването на Българския туристически съюз (БТС). Това каза днес настоящият му председател Алексей Стоев, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Същото изкачване е било организирано на 27 август преди 120 г. от българския писател Алеко Константинов, но тогава с едва 300 души. Отпразнуването на годишнината ще започне в петък с поднасянето на цветя на морената пред Народния театър, откъдето през 1895 година са тръгнали 300-те души към върха.

На пресконференцията, посветена на юбилейното изкачване, присъстваше и рекордьорът за скоростен преход „Ком – Емине“ Божидар Антонов, който измина разстоянието за 5 дни, 10 часа и 10 минути. Той бе награден за постигнатия успех с почетен плакет от спортния министър Красен Кралев и от БТС.

Антонов, който се занимава от 7-8 години с планински спорт, сподели, че това е първият му успешен опит за преминаване на трасето, като преди това е имал още три неуспешни заради лошо време и липсваща маркировка на места. „Магията на Стара планина и цялото преминаване на маршрута, препятствията, през които преминаваме и приятелите, които бяха там, оставиха едно неповторимо преживяване“, каза той.

Бегачът каза, че винаги е готов отново да тръгне по маршрута и сподели, че неговата подготовка за поставянето на рекорда не е била целенасочена, а е резултат от годините, прекарани в планински спорт и подготовката за отделни състезания.

По думите му, рекордното преминаване не е само лично постижение, а е благодарение на приятелите му, които са му помагали със своя заряд по време на почивките му през маршрута. Антонов не е имал физически проблеми по време на преминаването през планината, а единствен дискомфорт е било липсата на сън.

Относно шампиона по ориентиране Кирил Николов – Дизела, който в момента се опитва да подобри рекорда му, Антонов с усмивка отговори на въпрос на София Topnovini.bg, че би се радвал Дизела да постигне целта си. А догодина сегашният най-бърз финалист ще атакува трасето отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама