Скандал заради строеж до Борисовата градина

20:22, 27 авг 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Истински медиен скандал се разрази около строежа на нова жилища сграда с подземни гаражи в близост до Борисовата градина, намиращ се зад някогашния увеселителен парк „Софияленд“. Негов първоизточник стана настоящият народен представител Георги Кадиев (БСП), който обяви във фейсбук, че се строи "огромен жилищен комплекс в Борисовата градина". Оказа се, че става въпрос за запустял след закриването на "Софияленд" терен.

В началото на миналото десетилетие Столична община разрешава част от Борисовата градина да бъде застроена. Предвидено е изграждането на спортно-увеселителен център - „Софияленд“, който отваря врати на 21 септември 2002 година и съществува до 2006 г. След това обектът нито беше продаден, нито взет под наем, а остана да се руши.

Според Георги Кадиев, тогава общински съветник от БСП, при приемането на новия Общ устройствен план на София през 2009 година, статусът на територията се променя. В решението е било записано, че територията вече не е за спорт и атракции, а строежът върху него се разрешава.

Пред "Дневник" главният архитект на столицата Петър Диков казва, че все така не е съгласен да се строи около "Софияленд". "На мястото имаше асфалтиран паркинг и не се спазваше предназначението му", каза още той, попитан дали не е било възможно да се запази зеленината. След това Диков уточни, че в сегашния проект от 22 декара, 11 декара са предвидени за озеленяване. Това прави 50% при минимум 40%, предвидени в общия устройствен план.

София Topnovini.bg потърси за коментар неправителствената организация Фондация „Група Град“, в която участват архитекти и общественици, които не винаги са съгласни с действията на Столична община

Ива Балабанова, която е изпълнителен директор там, припомни, че фондацията ѝ започнала една дискусия в интернет по повод на случилото се Общия устройствен план на София. В частност разрешението за строеж и фирма „Проин“, „която е свързана с главния архитект на столицата Петър Диков“.

„Въпросът не е в нарушението, а в политиката, която се провежда от Столична община. Застрояването не е в нарушение на законите, просто е неморално“, казва Балабанова.

По думите ѝ, за тази част от Борисовата градина – „Софияленд“, е било разрешено ниско строителство. След фалита на увеселителния парк са направени спорни промени.

„Въпреки че теренът беше отчужден специално за увеселителен парк и не трябваше да има строителство, в момента се изгражда жилищна сграда. Това не редно да се прави на една паркова територия“, убедена е Ива Балабанова.

Според нея едно строителство означава, че ще наложи създаването на допълнителни инфраструктурни промени, пътища и отделяне на паркова територия.

„Ако не се заселеси обратно, можеше поне да остане като част от спортна площадка или подобни съоръжения. Те са ниски и нетрайни и могат да бъдат премахнати“, казва тя.

По думите ѝ, голяма част от хората още при създаването на „Софияленд“ са знаели, че схемата ще бъде първо да бъде построен увеселителния парк, а по-късно на нейно място да издигнат жилищни сгради.

София Topnovini.bg потърси за коментар районния кмет на „Лозенец“ в периода 2007-2011 г. Прошко Прошков.

„Жалко е, че само преди избори се повдига темата. Не става дума в момента за някакви тежки закононарушения, а за поредица от безумни политически действия, които започват преди 16 години назад“, категоричен е Прошков.

По думите му, при изготвянето на Общия устройствен план през 2009 година Прошко Прошков е бил против промяната на територията, върху която се намира „Софияленд“.

„Тогава аз тогава настоявах предназначението ѝ да остане за спортни атракции“, казва той и допълва, че е бил само районен кмет и не е могъл да повлияе на решението.

Въпреки очевидно спорното решение за строеж и съмненията за безброй нередности, изграждането на жилищна сграда в бившия вече парк, е факт и изглежда, че никой няма силата и волята да спре това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама