Столичани ще могат да ползват 400 обществени колела на 33 велопаркинга

20:56, 27 авг 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община ще въведе нова услуга като предостави на столичани и гостите на града 400 обществени колела. Идеята е тя да бъде дадена на концесия, като общината ще събира концесионна такса, а концесионерът ще печели от реклами върху велосипедите.

"Експертните анализи показват, че са необходими 33 велосипедни обменни станции, които обхващат широкия център на София и разполагат с минимум 12 велосипеда. Обявили сме за тях тръжна процедура. Целта е гражданите и гостите да разполагат с 400 велосипеда за придвижване из града", заяви пред "Фокус" общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

От общината искат системата да бъде на високо технологично ниво и да предоставя опции за използване на банкови карти при наемането на велосипедите.  Сред изискванията е обществените велосипеди да могат да се ползват безплатно през първите 30 минути.

"Във все повече от европейските градове се предоставя някакъв диапазон първоначално безплатно време – било 15 минути или 30 минути. Най-важното за гражданите е, че тези 30 минути са напълно достатъчни човек да измине разстоянието между двете най-отдалечени една от друга станции при нормално велосипедно предвижване. Това на практика прави услугата "обществен велосипед" безплатна", добавя той. При задържане на велосипеда за повече време ще плаща такса.

Самата система представлява 33 станции, на които ще има между 12 и 14 велосипеда и 6-8 свободни места, в зависимост от натовареността. Идеята е човек да може да вземе колело например от станцията пред ЦУМ, да се придвижи с него до НДК, и там да го остави на свободните места в паркинга.

Реализирането на проекта е част от публична концесионна процедура, която се осигурява финансово от предоставяне на право за поставяне на реклама.

"Това включва рекламни съоръжения, които са предварително определени. За тяхното използване Столична община ще получава и концесионна такса за която сме записали, че не може да е под 92 хил. лв. на година. Изработеният доклад е резултат от работата на работна група, която създадохме към Столичен общински съвет", обяснява още той.

За велоалеите Зарков казва, че ще бъде осъществена връзка на съществуващото трасе на бул. "Евлоги Георгиев" през ул. "Раковска" до изграденото вече трасе на бул. "Цар Борис III". В момента с ремонта на бул. "Витоша" се изгражда и велосипедно трасе, което от бул. "Патриарх Евтимий" стига до Южния парк. Предстои изграждане и на двупосочно велосипедно трасе по цялата дължина от ул. "Г. С. Раковски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама