Детска градина в „Оборище“ остана без ремонт заради реституиране

21:41, 27 авг 15 25 806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целодневна детска градина № 100 „ Акад. Пенчо Райков“ в район „Оборище“ за пореден път остава без ремонт, а покривът е повреден, сигнализираха читатели на София Topnovini.bg, чиито деца посещават градината.

Потърсихме за коментар директора й Наталия Преславска, но след като 10 дни не можахме да се свържем с нея на посочения телефон на интернет страницата на градината, отидохме на място да попитаме за случая. Оказа се, че Преславска е в отпуск и ще може да я потърсим чак след 15 септември, когато започва и учебната година. Междувременно детската градина не спря работа през лятото, като засякохме няколко деца там.

От София Topnovini.bg се свързахме и с кмета на район „Оборище“ Йорданка Фикирлийска, която сподели, че през 2014 г. е направен частичен ремонт на покрива, защото парите не са стигнали за цялостен ремонт.

„Съществени ремонти не са правени. Там, където имаше пукнатини и нарушения, беше ремонтиран покривът“, каза Фикирлийска.

Направен е и ремонт на кухнята, където се разлива храната, по предписание на ХЕИ. Миналата година е обновена и настилката на двора.

Причината, която кметът изтъква за липсата на ремонтни дейности, е, че сградата, която се намира на ул. „Велико Трново“ № 4, е била 50% реституирана и общината е трябвало да осигури пари, за да изплати на собственика неговата част. След сделката през 2014 г. собствеността на цялата сграда се прехвърля на район „Оборище“.

„Най-важното за нас беше да придобием тази сграда“, сподели кметът и допълни, че предишните й собственици са ги съдили за огромни обезщетения и наеми, а парите на кметството са отивали за погасяването на тези задължения.

За 2016 г. са заложени по-сериозни средства в бюджета, с който ще бъде направен сериозен ремонт на градината.

„Напълно разбирам родителите. Те са в правото си, защото очакват и там да се случат тези прекрасни неща, които се случиха в 62 ОДЗ „Братя Мормареви“ на ул. „Победа“ № 3 и 151 ОДЗ на ул. „Оборище“, каза Фикирлийска и уточни, че ЦДГ № 100 не е подценена от финансова гледна точка.

Общината ще провери състоянието на градината и ако има нещо обезпокояващо, ще съдейства на директора за извършването на ремонтни дейности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама