И ДПС не хареса идеята за сливане на спешната помощ

10:14, 28 авг 15 25 776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър Петър Москов трябва да преосмисли идеята си за сливане на спешната помощ в София-град и София-област, защото вероятно той е бил подведен от някого, заяви ексдепутатът от ДПС Нигяр Джафер, цитирана от агенция „Фокус“.

Срещу идеята вече се обявиха медици, работещи в системата, както и от БСП.

По думите й, проблемите само ще се задълбочат, ако се осъществи сливането, а освен това и координационният център ще се затрудни.

„Простичкият факт е, че тази стъпка няма да доведе до улеснение на пациентите, ще затрудни работата на работещите в спешната помощ, както и работата по обработката на повикванията“, посочи Джафер.

Според нея големият въпросът е защо се прави цялото това упражнение.

„Може би наистина министърът е подведен, някой му е дал факти и обстоятелства, които не са такива, каквито са. Казвам го като човек, който е работил в спешната помощ и е наясно, че това е преден фронт на здравеопазването“, каза Нигяр Джафер.

По думите й необходими са близо 500 млн. лева, за да се подобрят инфраструктурата и логистиката на бързата помощ, но дори и да се намерят тези пари, най-големият проблем остава липсата на кадри.

„Този дефицит ще продължи да се задълбочава, което налага час по-скоро включването на парамедици и долекарски екипи“, категорична беше Джафер.

Изпълнителният директор на болница „СВ. Екатерина“ проф. Генчо Начев пък коментира пред БНТ, че до 6 месеца ще се разбере дали сливането на спешните центрове София-град и София-област е ефективно. Според него ще се дадат повече възможности като брой линейки и екипи да отиват на адреси.

„Не виждам нищо лошо в това. Знаем, че имаме такъв болен, който в рамките на „златния час” трябва да се закара в най-близката болница и по съмнителни причини се кара в по-далечна болница”, каза проф. Начев.

„Има такива случаи и затова бяха поставени GPS-системи, за да се следи къде се откарват пациентите. За да се промени Спешната помощ, трябва да се предприемат тези мерки”, смята той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама