Културният министър на Полша си направи селфи на Ларгото

15:20, 28 авг 15 / Култура 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Не крия, че наистина съм във възторг от прекрасните находки от античността на Ларгото. Смея и да твърдя, че град София е единствената европейска столица, в която и през 21 век още продължават да се правят направо смайващи, забележителни археологически открития“. Такива впечатления сподели министърът на културата и националното наследство на Полша Малгожата Омиляновска, след като разгледа Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ в столицата.

Тя си направи селфи пред откритата преди дни древната мозайка, датирана от 4-5 век, която все още се разчиства. 

Омиляновска поздрави българския си колега Вежди Рашидов и екипа му за работата по опазването на българското културно наследство и реализирането на проекта. 

Двамата обсъдиха и проект на нова тригодишна междуведомствена програма за сътрудничество между България и Полша в областта на културата. Министър Рашидов предложи да започне и подготовката и за подписването на споразумение за двустранни филмови копродукции, каквито България има вече с Франция, Италия и Израел.

Вежди Рашидов запозна министър Омиляновска и с българската експозиция „Епопея на тракийските царе“, която доскоро беше в парижкия „Лувър“. Той разказа и историята на прочутата бронзова глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН.

„Мечтата ни е и в Полша скоро да можем да видим голяма изложба с вашите прочути тракийски съкровища, в това число и Севт Трети“, заяви министър Малгожата Омиляновска и предложи да започнат и конкретни дейности по нейната подготовка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама