Бежанският поток през Малко Търново расте

19:25, 28 авг 15 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рязко е нараснал бежанският поток в района на Малко Търново през последните дни. 240 са задържаните нелегални имигранти само за едно денонощие край граничната зона в Резово, съобщи заместник-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов пред БНР. От петък охраната на най-южната част границата е увеличена двойно със съвместни наряди от гранични полицаи и служители на жандармерията.

Значително са нараснали групите с бежанци, които влизат в страната ни през последните дни.

„Те минават на 4-5 км от тук, влизат в гората и търсят път. Минават през реката. Няма откъде да минат“, споделиха жители пред националното радио.

Според старши комисар Стоян Иванов има три причини за увеличения брой, хора, преминаващи нелегално границата.

„Една от причините е подобряване на времето, тоест падането на средните денонощни температури. Втората причина е възпрепятстващо съоръжение, което започна да се изгражда. Това, което е събрано като нелегални имигранти на територията на Турция, търсят начин бързо, преди завършване на съоръжението, да влезе в наша територия. Третата причина е предстоящата зима“, посочи старши комисарят.

В 10-километрова зона на турска територия се наблюдава струпването на стотици бежанци. По 700 души на ден правят опити да преминат границите, но част от тях задържат турските власти. Повечето бежанци са без документи за самоличност, каза още заместник-директорът на Главната дирекция на „Гранична полиция“ Стоян Иванов.

„Това са лица без документи за самоличност по ред причини“, каза той. „Първо, турските каналджии им вземат документите преди да пресекат линията на държавната граница, дори понякога и в дълбочина на турска територия. Идеята е да не можем да установим тяхната самоличност с оглед тяхното бъдещо придвижване към други страни от Западна Европа.“

Според БНР от началото на годината досега са задържани 247 каналджии. Голяма част от тях са осъдени. От днес служители на жандрамерията от цялата страна са командировани за охрана на границата в най-рисковите зони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама