Фотоизложба припомня за бича на ядрените опити (снимки)

17:32, 29 авг 15 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колекция от снимки на най-големите ядрени опити беше изложна пред Народния театър „Иван Вазов“. Снимките са подредени на модерна инсталация.

Фотоизложбата е инициатива на посолството на Казахстан в София по повод  Международния ден за действия срещу ядрените опити.

Датата 29 август служи като напомняне за нелеката съдба на Казахстан. Именно на 29 август 1949 година Съветският съюз произведе първото тестване на ядрено оръжие на Семипалатинския полигон, с което откри една трагична страница в историята на Казахстан.

От 1949 на полигона бяха извършени не по-малко от 500 тествания на ядрено оръжие, а общата мощност на взривените ядрени заряди 2,5 пъти надхвърля мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима. В резултат от опитите са пострадали 1,5 милиона души.

Именно на 29 август 1991 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за закриване на Семипалатинския ядрен полигон. Този факт бележи старта на процеса на отказ от четвъртия в света по мощност ядрен арсенал.

Фотоизложбата цели по-активно информиране на хората за последиците от ядрените опити и за необходимостта от тяхното прекратяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама