Румяна Бъчварова: България активно участва в разкриването на четиримата арестувани в Унгария

08:31, 01 сеп 15 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Страната ни активно е участвала в разкриването на четиримата българи, които бяха арестувани в Унгария заради случая с намерените мъртви 71 бежанци. Това заяви в студиото на bTV министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

„Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, не на България. Става въпрос за интернационална форма на престъпност. С началото на бежанската криза, престъпният контингент е концентриран в този бизнес, от който се изкарват много бързо пари“, коментира Бъчварова.

МВР решава как да действа в ситуацията с бежанците на границите на България ден за ден, обясни вътрешният министър.

„Имаме щаб към МВР. Нашата цел е да следим информацията ден за ден, да предвиждаме евентуално развитие на опасностите и да действаме според плана, който изготвихме преди 2 месеца. Основният поток е през границата с Турция. Следим много внимателно границите с Гърция, Сърбия и Македония“, каза Бъчварова.

Тя добави, че вчера е взето решение за разкриването на допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Подумите на вътрешния министър 95% от мигрантите, опитващи се да влязат в България биват регистрирани. Това, според Бъчварова е и основната причина бежанците да избягват България. Оказва се, че първата регистрация за бежански статут е много важна.

„Гърция не успява да регистрира всички и там е по-лесно да се премине“, каза Бъчварова.

Вътрешният министър коментира и поредния случай на полицейско насилие, при който 24-годишно момче е задържано от властите и бито в продължение на 24 часа, в които е бил в ареста.

„Не е най-добрият начин да се дава оценка на такава сериозна ситуация след телевизионен репортаж. Със сигурност ще проверим действията на тези служители“, каза Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама