„Софийски трансформации“ или как се промени София за 100 години

20:13, 01 сеп 15 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фотоизложба наречена „Софийски трансформации“ ще разходи столичани и гостите на града из забравената, невижданата и несъхранена София. От столичните улици отпреди близо век до емблематичните сгради, от които съвсем малка част са съхранени. Това можете да видите в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“.

Снимките  представя един различен облик на столицата, разхождайки посетителите на галерията през старите централни улици „Раковски”, „Търговска”, „Леге” и бул. „Княз Дондуков”. На тях са заснети сгради, които са се превърнали в символи на столицата. Изложбата показва трансформациите през годините на знакови места като Народния театър „Иван Вазов”, Военния клуб, Софийския университет „Свети Климент Охридски”, „Лъвов мост”, храм „Света Неделя”, езерото „Ариана”, БНБ и др. 

Снимките са предоставени от сайта „Стара София“.  Собственикът на сайта Виктор Михайлов разказа пред София Topnovini.bg, че това са снимки на емблематични сгради в София и техните трансформации през годините.

„Това са някои от най-популярните места през годините. Показали сме места, които са се променяли във времето повече или по-малко. Едва ли има друг град като София, който за толкова време, заради бомбардировките се е променял из основи три пъти“, разказва Махайлов.

Снимките са събирани от цял свят. Голяма част от тях са пощенски картички , които са били актуални в началото на  20  век.

„В последните години се опитваме да разкриваме нови неща в историята на София и да опазваме старите. Нещо, което е изключително важно според мен за всеки софиянец, а и за гостите на града, защото историята е интересна”,каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри изложбата тази вечер. Основен инициатор на фотоизложбата е главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян

„Фотоизложбата е прекрасна., защото София е интересeн град с много история. Все пак имаме история от близо 3000 насам“, каза Хампарцумян.

Изложбата продължава да  22 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама