Проф. Божидар Димитров: Не са важни подписите, а обвиненията без аргументация

15:39, 02 сеп 15 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организаторите на подписката с искане за пенсионирането на проф. Божидар Димитров знаят, че дългогодишната му работа като директор на Националния исторически музей получава добри оценки от Министерството на културата. Освен това не аргументират твърденията си по никакъв начин. Това е позицията на проф. Димитров по повод внесената в Министерски съвет петиция от професора по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев.

Дичев аргументира решението си с това, че Божидар Димитров „разпространява пред медиите недоказани твърдения и небивалици за българската култура и история“. Провокацията беше по повод акцията с „чудотворната жива вода“, бликнала до Голямата базилика в Плиска.

"В тяхната подписка обаче почти няма имена на историци и духовници, почувствали се обидени от „недоказани твърдения” и „езически измишльотини”.Докато в подписките „За Божидар Димитров” стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи,митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници.

Между тях са академиците Георги Марков, Константин Косев и Григор Велев, директора на Националния институт по история проф. Илия Тодев, Видинския митрополит Дометиан, Белоградчишкия епископ Поликарп, Величкия епископ Сионий и т.н. Научната и православната общност очевидно не се състоят само от лицата Дичев и Янакиев“, каза в интервю за София topnovini.bg проф. Димитров.

Подписката в негова подкрепа беше внесена днес в деловодството на Министерския съвет от името на две сдружения - „Тангра Танака“ и „Поморие“. Председателят на едното сдружение обясни, че в подкрепа на професора са се подписали 3600 човека, а срещу него – 2400.

„Това не е важно. Няма значение колко са подписите, а това, че т.нар. професори отправят обвинения без да споменат нито едно име и без аргументация“, категоричен е Божидар Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама