Държавата ще инвестира 7 млн. лв. в добив на подземни богатства

21:30, 02 сеп 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството одобри инвестиции за над 7 млн. лв. за добив и проучване на подземни богатства. Средствата ще бъдат разпределени за три концесии за добив и пет разрешения за проучване на подземни богатства.

Трите концесии за добив ще получат „Стоун Локъл Груп“ ООД, „Водно строителство 2000“ АД и „АС-Стоунс“ ООД . „Стоун Локъл Груп“, чиято концесия е за 35 години, е за добив на варовици от находище „Камен дол“ край с. Смирненски в община Ветово. Очакваните инвестиции са не по-малко от 925 000 лв., а очакваните приходи от концесионни плащания - 777 770 лв.

„Водно строителство 2000” ще добива варовици от находище „Бялата скала“, разположено в землището на с. Пелишат, област Плевен през следващите 25 години. Инвестициите там са значително по-големи – близо 2 млн. лв., а очакваните постъпления – със 107 000 лв. повече.

Най-много ще инвестира държавата за третата концесия, получена от „АС-Стоунс“ - близо 2 300 000 лв., а очакваните приходи от концесионни плащания са с с около 90 000 лв. по-малко.

„Благун” ЕООД ще проучва възможностите за добив на метални полезни изкопаеми в площ „Благун“, разположена на територията на община Крумовград. Разрешението за проучване се предоставя за срок от три години и минималният очакван размер на вложените средства е 1 879 000 лева. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда и рекултивация за срока на договора е 188 000 лева.

„Венстрой-2008“ ЕООД ще проучва неметални полезни изкопаеми за срок от една година в площта „Жълтия връх”, разположена в землището на с. Арчар, община Димово. Очакваният размер на вложените средства е 32 320 лева. Предвидени са и 3500 лева за опазване на околната среда и рекултивация.

За срок от една година „Перфект Керамик“ ЕООД ще проучва строителни материали в площта „Божурово” край едноименното село в община Добричка. Минималният очакван размер на вложенията в проучвателни дейности е 21 175 лева. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 2120 лева.

„Интерпром” ЕООД ще проучва строителни материали в площта „Балево“, разположена в землищата на с. Голем Върбовник, с. Мали Върбовник и с. Локвата, община Бобов дол. Разрешението за проучване се предоставя за срок от една година и минималният очакван размер на вложените средства е 73 500 лева. Предвидени са и 4000 лева за мероприятия за опазване на околната среда.

За срок от две години „Стал 20 Роман” АД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площ „Черни дол 1“, разположена в землището на с. Хубавене, община Роман. Минималният очакван размер на инвестициите е 40 000 лева, а за мероприятия за опазване на околната среда са предвидени 10 000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама