Христо Явашев с първа изложба в България

23:51, 02 сеп 15 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почитателите на Христо Явашев и неговото алтер его Кристо имат повод да празнуват кръглата му годишнина. Българинът, чието място е сред най-значимите творци на нашето време, навърши 80 на 13 юни сред най-близките си роднини в Италия, съобщават от „Площад Славейков“.

Сега, в негова чест Софийска градска художествена галерия ще нареди експозиция, наречена „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014“. Откриването е след седмица, 13 септември. 

„Кристо и Жан-Клод: графики и обекти” е първата изложба на двамата художници в България. Организира се със съдействието на Кристо.

Галерията ще покаже 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, създавани от 1963 до 2014 г. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света.

Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея както хронологически, така и тематично може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната му работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство – Опакованият Райхстаг, Опакованият Понт-Ньоф, Бягащата завеса, Портите, Чадърите, Островите, Над реката, Мастаба и други.

Както е известно, Кристо и Жан-Клод (1935-2009 г.) не приемат спонсорство за своите проекти. Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.

Кристо лично е проектирал подреждането на творбите в залите на СГХГ, твърдят от арт салона. Явно го е правел от разстояние, защото не е известно да се е завръщал някога в България след като я напуска през 1957 г. От галерията казват, че Явашев е поел и по-голямата финансова част по организирането на изложбата.

Проектът се осъществява и с подкрепата на Столична община, под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, както и със съдействието на Фондация „Америка за България”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама