Съдът в София остави Ленард Хоменюк под домашен арест, медиите в Америка го отразиха

21:57, 03 сеп 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд в София отказа да промени мярката за неотклонение на канадеца с американско гражданство Ленард Хоменюк и го остави под домашен арест. 68-годишният пенсиониран геолог бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на Киргизстан, съобщи БТА.

Въпреки обжалването от страна на защитата, тази сутрин съдът отхвърли доводите за влошеното здравословно състояние на Хоменюк и продължителността на процедурата по екстрадиция. Според съдиите мярката отговаря на конкретната процедура, а самата тя не продължава по-дълго от нормалното.

Следващото заседание по казуса “Лен Хоменюк” е на 16 септември. Окръжен съд-Видин насрочи тази дата на заседанието си на 27 август, като потвърди, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от страна на киргизките власти и даде срок до 10 септември за тяхното предоставяне.

Водещият амеркански всекидневник Wall Street Journal обръща в днешния си брой сериозно внимание на казуса със задържането на канадеца с американско гражданство Лен Хоменюк в България. Хоменюк бе арестуван във Видин на 27 юли по искане на Киргизстан и в момента е под домашен арест в София, като досега властите в бившата съветска република не са предоставили доказателства за извършени от него престъпления.

Изданието пише, че бивш изпълнителен директор на златодобивна компания, който е с двойно гражданство – канадско и американско, е задържан под домашен арест в България. Той очаква съдебно заседание, което да определи дали да бъде екстрадиран в Киргизстан, заради обвинения в корупция.

Случаят на Лен Хоменюк разкрива рисковете от това да попаднеш в сложен правен казус в чужбина. Бившият изпълнителен директор на Centerra Gold Inc е арестуван, докато е бил на почивка със съпругата и сина си, защото е обект на обвинения в издадена от Интерпол червена бюлетина, се казва още в статията

Макар че всяка година хиляди американци биват арестувани заради предполагаеми нарушения в чужди страни, г-н Хоменюк е част от много по-малка група хора, срещу които се появяват обвинения, свързани с бизнес сделки отвъд океана.

Държавният департамент на САЩ поддържа връзка с г-н Хоменюк, който, заедно с настоящата управа на фирмата, в която е работил – Centerra Gold, твърди, че обвиненията са напълно неоснователни. Киргизките и българските власти не отговарят на запитвания за коментар по случая.

Цялата статия на Wall Street Journal  прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама