Отбелязваме една година без големия Никола Гюзелев с изложба

23:11, 03 сеп 15 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия”с подкрепата на Министерството на културата представят концерт и изложба IN MEMORIAM  в памет на големия български оперен певец Никола Гюзелев /1936-2014/, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Откриването на възпоменателната изложба и концертът в памет на великия Маестро Никола Гюзелев, който със  забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас покори най-престижните световни сцени, е на 11 септември 2015 г., петък, от 18:30 часа в Галерия „Средец” на Министерството на културата.

Съорганизатори на проявата са и Италианският културен институт в София и Българската академия на науките.

Събитието е в памет на знаменития български оперен артист Маестро Никола Гюзелев, Доктор Хонорис Кауза на БАН и Комендатор на Република Италия,  който ни напусна преди една година на 77-годишна възраст.

Изложбата включва близо 50 негови творби /живопис, портрети, рисунки/, създадени в периода 1955 – 1998 г. Концертът същата вечер ще е с изпълнения на някои негови студенти в Българската Академия „Борис Христов” в Рим, както и други талантливи певци, учили с него в Оперната студия „Никола Гюзелев”  в София, всички те вече утвърдени изпълнители на световните оперни сцени.

Акад. Светлин Русев ще открие изложбата в Галерия „Средец”, а в концерта ще участват пианистите проф. Атанас Куртев, Ивайло Иванов, Йоланта Смолянова, певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков, Емил Желев, както и актрисата Анна Мария Гюзелева.

Ще бъдат означени и важните годишнини в историята на Човечеството - 100 години от Първата световна (Голямата) война и 70 години от края на Втората световна война с инструментални изпълнения на произведения на Любомир Пипков и Феручо Бузони, на Чайковски и Шопен в изпълнение на Атанас Куртев и Йоланта Смолянова, заедно със стихове от италианските поети Саба, Унгаретти, Монтале, Квазимодо, които актрисата Анна Мария Гюзелева ще поднесе на публиката заедно с фрагменти от новата й стихосбирка, посветена на Никола Гюзелев  -  „... А душата знае ”.

От Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия”  изказват и благодарност на Софийска община и на съветниците от Столичния общински съвет за жеста, който направиха към паметта на големия български артист Никола Гюзелев, прославил България и българското оперно изкуство в целия свят, вземайки решение да наименуват един от площадите в центъра на столицата ни на негово име.

С решение на Столичния общински съвет от 25.06.2015 г. бе наименувано площадно пространство на ул. „Цар Иван Асен” между ул. „Янтра” и ул. „Виктор Юго” с името „Никола Гюзелев”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама