Йенс Столтенберг: Членството на България в НАТО й дава силна позиция за контакти с Русия

10:12, 04 сеп 15 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членството на България в НАТО не пречи на страната да развива отношенията си с Русия и не може да се говори за каквато и да е заплаха, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за БНТ.

Като бивш премиер на Норвегия, Столтенберг даде за пример развитието на отношенията между страната му и Русия, които според него са се подобрили след влизането на Норвегия във военния съюз. „Ние постигнахме това не въпреки, а заради членството си в НАТО“, посочи Столтенберг. „То ни даде сила, на базата на която да осъществим политически контакт с нашия съсед Русия.“

"Вярвам, че няма противоречие между силна отбрана, колективна отбрана и политически диалог", каза той. "НАТО и съюзниците имаме нужда от силна отбрана и предсказуемо външно поведение". По думите на Столтенберг така страните-членки, на базата на сила, могат да осъществяват политически контакт с Русия. „Такъв е случаят и с България“, отбеляза генералният секретар на НАТО.

Вчера беше открит координационният щаб на НАТО в София. Решението за създаването на щабовете за интегриране на силите на НАТО в страните-членки, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

"Центърът ще извършва планиране, ще помага при извършването на учения и разбира се ще съдейства за по-бързо подкрепление, ако се наложи. Всичко, което прави НАТО, е в името на отбраната и е напълно в духа на нашите международни задължения за засилване на безопасността на всички нас, включително България", заяви Столтенберг, който присъства на откриването на такъв щаб във Вилнюс.

В коментар за съкращенията в бюджета за отбрана в някои държави, Столтенберг заяви: "Имах привилегията да посетя България преди известно време и се срещнах с много политици и военни. Те препотвърдиха силното присъствие на страната в алианса и аз съм благодарен за това. На срещата ни на върха в Уелс всички 28 държави решихме да инвестираме повече в отбраната, защото нашата свобода не се получава безплатно".

Отношенията между НАТО и Русия се влошиха след анексацията на Крим. Алиансът увеличи броя на ученията в Източна Европа, създаде сили за бързо реагиране и обяви, че ще разположи военна техника по източната си граница. От своя страна, Русия заяви, че ще разглежда засилването на присъствието на НАТО по границите си като акт на агресия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама