МВР започва да издава лични карти с чип през 2017

16:53, 04 сеп 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2017 г. се планира да започне издаването на лични карти с чип, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в петък.

Новите документи ще съдържат освен лични данни и информацията от всички регистри за един човек, например за здравното осигуряване, за данъчно-осигурителния статус и т.н. 

Чипът трябва да позволи личните карти да се използват за електронните услуги, които различните институции ще предоставят чрез портала за електронно управление. Обмисля се и включването на електронен подпис. 

Първоначалните планове бяха личните карти с чип да започнат да се издават следващата година. 

Бъчварова уточни, че ако гражданинът не желае да му се издава карта с чип, ще може да декларира това и да получи обикновена. 

За сравнение, лидерът в електронното правителство Естония издава лични карти с чипове още от 2002 година. С тях, освен всичко останало, може да се ползва онлайн банкиране и услуги за плащане на билети за градския транспорт. 

Финландия започна да издава лични карти с чип през 2003, Австрия – от 2005,  а Испания и Белгия - от 2009 година насам. Чехия, Хърватия, Ирландия, Италия, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Швеция също издават на гражданите си лични карти с чип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама