Задочните репортажи на Георги Марков ще звучат в новото предаване на БНР

18:42, 11 сеп 15 / Култура 25 938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дни след годишнината от убийството на журналиста и писател Георги Марков, в радиоефира ще зазвучат неговите „Задочни репортажи за България”, в новото предаване на Българското национално радио, „Говори Георги Марков“.

Копродукцията на БНР и "Аудиовидео Орфей няма да е просто радиодраматизация на текстовете на Георги Марков, разказа пред София topnovini.bg водещият Тони Николов. Освен представяне на документалното наследство на журналиста, в предаването ще участват интересни събеседници, негови родственици и интелектуалци.

„Идеята се роди покрай издаването на тома с есета на Георги Марков -„До моят съвременник“, който е вече факт. Очаква се и втори том да излезе. Така се случи, че се задълбах в документалното наследство на Георги Марков, много непубликувани неща. Междувременно се срещнах с други хора, негови родственици, интелектуалци и се сформира нещо като неформален инициативен кръг. 

Хрумна ни спонтанно идеята дали не могат „Задочните репортажи за България“ да зазвучат отново, но в радиото, защото това са текстове писани за радио. Всъщност една от мечтите на Георги Марков е била те да могат да бъдат чути“,разказа Тони Николов.

Първият гост на Тони Николов ще бъде едно популярно име, личен познат на Георги Марков – писателят Димитър Вочев.

„Вочев е бил програмен директор в радио „Свободна Европа“, лично е познавал Георги Марков. Много ни развълнува, като първи читател на текстовете на. Те са пристигнали някога по пощата. Георги Марков ги е пишел в Лондон и му ги е пращал.

В следващите предавания ще гостуват проф. Георги Фотев, театроведът Йордан Евтимов, писателят Димитър Кенаров. Всеки път ще има един двама. Ще се опитаме да смесим публиките. Ще бъдат хора от поколения, които помнят живота преди 1989 г. и други, които тепърва го откриват. Ще продължим с проекта на Георги Марков „Ехо от студентските години“ - как се променя България и самите ние“, каза журналистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама