Светла Костадинова, ИПИ: В следващите 25 години още ще сме в преход

20:26, 17 сеп 15 25 829 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В следващите 25 години в България все още ще говорим за преход, а не за икономическо развитие, каза изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова по време на конференцията по време на конференцията „25 години в подкрепа на свободата в България“, организирана от фондация „Фридрих Науман“.

„Но в този преход има място за върховенство на закона, за по-малко правителство и намеса в нашия живот“, посочи Костадинова и изрази надежда, че в следващите години най-после ще се създадат по-добри условия за предприемачеството, което пък ще даде шанс за по-силно икономическо развитие и благоденствие. „Вярвам, че имаме шанс да постигнем просперитет и успех, който заслужаваме“, каза тя.

Костадинова идентифицира три погрешни мита за прехода в България от икономическа гледна точка. 

Първият е когато в периода 1990-1997 и много хора си мислеха, че може да има пазарна икономика с голямо държавно участие и силна държавна намеса. „Резултатът е поголовната криза през 1996, която изтри много голям част от шанса за растеж“, посочи Костадинова. „Минахме през най-голямата криза на първо място, ако има класация за кризите, през които България е минала.“

Вторият мит се отнася за „периода на развитие“ - 1997-2007, когато се смяташе, че е добра идея да се прилагат плавни реформи, за да се избегне шокът за обществото. „Бяха направени много промени, голяма част от тях полезни, но пропуснахме огромни възможности в предприсъединителния период“, коментира Костадинова. „Пропуснахме възможността да изградим ефективни институции, които да предлагат подкрепа на предприемачите. Целта беше да намалим шока, но отложихме най-важните реформи, които предстоят.“

Третият мит според директора на ИПИ е, „че никога няма да се оправим“. „Ние сме непоправими оптимисти в института и сме убедени, че има начин нещата да се оправят и то много бързо“, каза Костадинова. „Ние смятаме, че има политики, които да дадат възможност на българските предприемачи да се развиват“,  посочи тя и добави, че шансът за успех на българската икономика са именно те. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама