Техническият университет показа обновените си лаборатории и технологични иновации (галерия)

22:26, 24 сеп 15 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-голямата част от субсидията за висшето образование трябва да бъде обвързана с качеството, каза вицепремиерът Томислав Дончев при посещението си в Техническия университет - София, където бяха показани обновени лаборатории и технологични иновации.

В лабораторията „ 3D-технологии и бързо прототипиране студентите и младите учени получават възможност за провеждане на изследвания в областта на развитието на нови продукти, като използват 3D-технологиите за моделиране, дизайн и дигитално производство. Лабораторията разполага и с единствения у нас 3D-принтер за метал.

Експерименталната площадка за изследване на ВЕИ технологии е разположена на площ 3,5 декара, като в нея са изградени автоматизирана метеорологична станция, три системи за изследване на топлинното преобразуване на слънчевата енергия и три системите за преобразуването на слънчевата енергия в електричество. Там има и системи за изследване на термопомпи с радиационни изпарители и преобразуване на топлината от почвата.

Площадката разполага и с пасивна къща за едновременно изследване на шест типа пасивни сградни ограждащи елементи. Чрез пасивната къща може да се реши проблемът с вентилацията в сградите.

Томислав Дончев посети и лабораторията „МЕМС, Микро- и нанотехнологиии”, която е оборудвана с най-висок клас системи за развитие, симулации, проектиране и производство на нови поколения интегрални схеми и микроелементи. За разлика от нея, лабораторията „Нови материали и наноструктури” се фокусира върху създаването на наноструктурни материали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама