Студенти: По-лесно е да влезеш в университета, отколкото в общежитие

12:21, 28 сеп 15 25 684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Втори ден опашки за настаняване в общежития на студентите от Софийския университет се вият пред бл. 42 в Студентски град. Там се намира единственият административен офис на университета, където те могат да заверят документите си.

На опашката за втори ден се редят Иван и Богомил. Те са първокурсници, които ще учат история в Алма матер.

„Взех си изпита по история с лекота. Бях се притеснил за него, а не си давах сметка какво преживяване ще е с общежитията. Вчера дойдох в 7 сутринта, а на опашката имаше над 300 души и не успях да се запиша. Днес вече чакам 3 часа, опашката намалява и се надявам да успея“, обясни Иван, който е от Пловдив и няма къде да отседне в столицата, ако не успее да се дореди за студентско общежитие.

Ситуацията с Богомил е подобна. И той заедно с приятеля си чака втори ден под дъжда. Вчера успял да стигне до гишето, но се оказало, че му липсва документ, без който не може да получи временен подслон.

„Днес я набавих тази декларация и пак съм на опашката. Вчера като влязох вътре, на гишето имаше една жена, която сама оправяше документите. Това е абсурдно ще кажеш, че чакаме за някакъв луксозен хотел, а ние просто искаме общежитие, което ни се полага“, коментира Богомил.

Всъщност студентите се редят на две паралелни опашки, тъй като системата на университета изисква първо студентът да плати таксата за общежитието, а след това да вземе настанителната си заповед. Това обаче се случва на две различни гишета, за които опашките са две.

От 8 сутринта на опашката чака и Мария Филипова. Тя е дошла да помогне на дъщеря си да се запише, тъй като момичето се притеснявало да чака само.

„Излезе сутринта някаква служителка и каза, че родителите сме били виновни за опашките и всъщност проблем нямало. Не знам кой е виновен, само знам, че вече 3 часа чакаме под дъжда“, обясни майката.

Днес поне се бяха погрижили за част от чакащите, като непосредствено пред входа на административната сграда бяха сложени няколко шатри, под които хората да се скрият от дъжда.

Местата в общежитията за студенти от Софийския университет са 6300, разположени в 10 блока на територията на Студентския град. Срокът за настаняване в студентските жилища е до 30 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама