Деца и родители впечатлени от "Музейко" (снимки)

18:33, 01 окт 15 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още от първия ден, в който „Музейко“ отвори врати, сградата се напълни с любопитни деца, които се забавляваха изключително много. Наред с тях и родителите им. На пръв поглед най-големият детски научен център в Източна Европа като че ли оправдава очакванията на столичани. Разбира се, екипът ни също го посети, за да се убедим, че наистина децата тук ще се обучават и забавляват едновременно.

На три етажа „Музейко“ е събрал игри и изложби от десет научни области – от палеонтология и космически науки до роботика.

"Децата могат да пробват движението на земните плочи, да опитат да предизвикат земетресение, да правят археологически разкопки, да използват робот така, както правят космонавтите в Космоса. Могат да сглобят макет на българската космическа оранжерия, която реално е била там, в Космоса, и са се отглеждали растения. Всичко това е на разположение на децата и техните родители. Надяваме се, че и възрастните могат да се забавляват тук“, каза за София topnovini.bg Весела Герчева, програмен директор на музея. Оказа се, че родителите наистина се забавляват заедно с децата, а някои изкараха почти целия ден в „Музейко“.

„Седяхме 2-3 часа, не можем да си тръгнем. Много му хареса, много е забавно. Интерактивно е направено. И на мен ми хареса“, каза майката на един от малките посетители на музея. 

„Цял ден сме тук. Музеят е интересен за всички възрасти – и изложбите, и игрите. И аз научих някои неща честно казано. Цял ден можеш да си загубиш с удоволствие вътре“, добави друг родител. 

Весела Герчева обясни, че това, което „Музейко“ иска да предложи е качественото прекарано време на децата и възрастните. Всяка една от игрите е направена така, че да е интересна и за порасналите майки и бащи или поне да ги насърчи да питат децата и да разговарят с тях.

„Традицията на детските музеи, на институцията, каквато е „Музейко“, е много стара. Първите такива възникват в САЩ преди повече от 100 години. От тогава тези места, в които децата се вдъхновяват за наука и се забавляват, са много разпространени и в САЩ и в Западна Европа. Защо чак сега в България? Вероятно сега му е дошло времето. Това е проект, който отне повече от 4 години активна работа и още 3 проучване“, каза директорът на музея.

„Интересно е както за малки, така и за големи. Има какво да се види. Доста неща, които по наше време ги нямаше. Въобще не сме и сънували такива работи. Сега сме в пещерата и разглеждаме пещерните рисунки“, коментира Иван, който беше довел дъщеря си.

„Музейко“ се оказа интересен и за подрастващите тинейджъри. Димитър, който е на 14 г., беше дошъл да разгледа научния център сам.

„Доста хубаво е направен и доста лесно децата могат да разберат какво е ставало преди това. Аз още съм на първия етаж и съм много впечатлен. Наистина е много хубаво. Тук, под формата на игра обучават децата. Много ми харесва и мисля, че това е добър подход“, смята Димитър.

Непосредствено след отварянето на музея ръководството планира инициатива, в която да осигури приключението „Музейко“ и на деца, без финансови възможности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама