"Галъп": Покачва се доверието в жените във властта

13:48, 04 окт 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По случай 70 годишнината на списание „Жената днес“, социологическата агенция  „Галъп интернешънъл“ направи изследване по поръчка на изданието за актуалните настроения, свързани с жените и тяхната роля в публичната сфера, както и в дома и семейството. Анкетирани за изследването са били 1002 души.

Политиката

То показва, че все по-сериозни са перспективите на жените в българската политика. Например, анкетираните одобряват, възможността Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН и намират тази възможност за напълно реалистична. 69% от запитаните смятат, че именно тя ще спечели.

Участниците в анкетата са били запитани и за вероятността вътрешният министър Румяна Бъчварова да стане президент. Тя се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен.

Изследването на „Жената днес“ се спира и на редица други любопитни теми, свързани с ролята на жените в обществото - масовите представи за семейство, доходи, щастие и други аспекти на качеството на живот.

Възрастта

Например, според българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж – до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. Ако онези между 18 и 25 години си мислят, че на 33 – 36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42 – 45 още си млад.

В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66, сочи проучването.

Парите

1351 лв пък е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре. Както се и очаква, колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният.

Така например, тези които поучават над 1000 лв сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лв, а онези, които имат по-малко от 250 лева на месец, почти не назовават числа над 1500.

Семейството

Твърдението „Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време“ получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение. Зад определението „нормално“ би могла да стои и констатацията „разпространено“, и оценката „приемливо“.

В същото време обаче, да имаш деца има статута на почти безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца“ се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Това е първата вълна от проучването, обясниха от „Галъп интернешънъл болкан“. Скоро ще бъде представена и втората вълна, която ще засяга ролята на българската жена в дома, любовния и личния ѝ живот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама