Плевнелиев отказа да свика КСНС и скастри политиците

17:33, 04 окт 15 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев отказа да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и призова да се прекрати „излишното политиканстване“, както по повод ситуацията с бежанците, така и „по отношение на армията и сектор „Сигурност“ като цяло“.

В изявление, разпространено от прессекретариата на Президента, Плевнелиев припомни, че проблемът с бежанците е бил обсъден на КСНС още през ноември 2013, а проблемите и перспективите пред българските Въоръжени сили са били обсъдени през април тази година. 

По въпроса с бежанците и мигрантите е постигнато съгласие, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект и е изискано от правителството да изготви план за овладяване на ситуацията. „Държавният глава счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални“, се посочва в изявлението. „Като  благодари на политическите партии за постигнатото пълно политическо съгласие, държавният глава очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка.“

По въпроса с въоръжените сили, в изявлението се посочва, че „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е вече приета и се очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента. „Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО“, се посочва в изявлението. 

„Президентът приканва политическите сили да се концентрират върху смислени и работещи предизборни послания, да поемат ясни ангажименти към гражданите и да работят за изпълнението на дадените обещания“, се казва в заключение. „Държавният глава, по своя преценка, ще проведе разговори с представители на парламентарно представени политически сили. Както и досега, държавният глава няма да допусне излишно политизиране на най-висшия орган по сигурността в страната, какъвто е КСНС, още повече в предизборна обстановка.“ 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама