Законът, артистът и достойнството

18:15, 04 окт 15 / Култура 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една неочаквана постъпка спрямо примабалерината Веса Тонова събра на мълчалив протест днес артисти, музиканти и приятели на една от най-забележителните български балерини през последните 25 години.

За протеста пред сградата на Софийската опера и балет стана ясно от събитие в социалната мрежа Фейсбук. Колеги и близки на Тонова споделиха недоумението си от внезапното пенсиониране на балерината, при това безшумно и без почести. По думите им няколко дни преди да навърши годините за пенсиониране, при изкупени билети за предстоящите й изяви, от Операта са й връчили заявление за прекратяване на трудовия договор.

Колегите на балерината, които днес се обявиха в нейна защита, опитаха да обяснят какво е провокирало най-силно болката им и от какво са възмутени.

"Какво е законът пред големия творец", попита Емилияна Стоянова, която е музикант в Българска хорова капела „Светослав Обретенов“. Според протестиращите независимо, че на практика законът е спазен, не там е проблемът за артистите, а в небрежнто отношение на Операта към един голям артист, който от 25 години пълни залите на своите представления.

„Веса е голям артист на България. Голяма, колкото Вера Кирова, Красимира Колдамова, Маша Илиева. "Тя е явление през последните 25 години. С Веса не бива да се постъпва така, от гледна точка на принципите. Не можем да неглижираме всички тези имена, които изброих, защото те ще бъдат запомнени от историята на българския балет и музика."

"Срамно е да се постъпи така и то на края на творческата й кариера. Един артист трябва да слезе достойно от сцената“, категорична Ваня Демирева, приятел и почитател на Тонова.

„Страхувам се, че българският балет и Веса са пример за това как се постъпва с можещите хора в България. Това е моделът, който се мултиплицира – във всички сфери и на всички нива“, с разочарование разказа Ваня Демирева.

Самата Веса Тонова не присъстваше на мълчаливия протест в нейна защита. Да подкрепи майка си обаче беше дошъл нейният син Той сподели пред София topnovini.bg какво е научил за балетното изкуство, с което е отраснал.

„Балетното изкуство е нещо много трудно като професия, но се оказва, че е и доста неблагодарно. Не всеки има качествата да стане добър балетист. Мисля, че майка ми е постигнала доста за тези 25 години в Операта. Винаги е била незаменима“, с гордост си припомня Трендафил Кръстанов.

„Единственото, което я натъжава е неуважението. Казвала ми е, че иска поне още 1-2 години да потанцува. Естествено, тя не иска много. По отношение на закона – всичко е ясно и не го оспорва никой. Става дума за уважението към един артист, дал толкова от себе си, да го изгонят по този начин. Това е нейният живот, аз знам, че е така. Грижила се е за мен винаги, но зная, че личният й живот беше Операта, изкуството, красотата“, спомня си той.

До ръководството на Софийската опера и балет днес беше пусната подписка в подкрепа на таланта и на Веса Тонова. От Операта все още не са взели думата, за да разкажат и тяхната страна на историята. Дано в крайна сметка позицията им да е добре обмислена и най-вече – достойна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама