Осиновиха две кучета в Деня на отворените врати в приюта в Богров

19:41, 04 окт 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес всички желаещи можеха спокойно да се разходят между клетките на приюта за бездомни кучета в Долни Богров и да видят как живеят животните прибрани от улицата. В Деня на отворените врати в приюта хората можеха да зададат своите въпроси към експерти  от „Екоравновесие“, както и да осиновят някоя от животинките.

На това днес се решиха две семейства. Те дадоха дом на две от 1424-те бездомни кучета в приюта. Мила и Петър взеха своя Патрик. Така нарекоха кучето, което осиновиха, минути след като станаха негови собственици.

„Не бяхме дошли с тази идея. Беше ни по-скоро любопитно как изглежда приюта, защото навсякъде постоянно се говорят различни неща. И хубави и лоши. И така го видяхме. Беше си любов от пръв поглед“, каза за София Topnovini.bg Мила, докато в ръцете си държеше повода на новия си домашен любимец.

Съпругът ѝ Петър разказа, че от месеци искат да осиновят куче, но не се престрашават.

„Искахме да вземем точно такова куче, което е расло на улицата. Което няма дом и има нужда от това някой да го обича. И когато видяхме Патрик и двамата разбрахме, че моментът е дошъл и това е нашето куче“, каза той.

От началото на годината такова решение са взели 438 души, които са намерили своя домашен любимец именно тук- в приюта в Долни Богров. Само за последния месец  56 души са станали осиновители.

„Изискванията към хората са да обичат животните и да се грижат за тях и да им дадат дом. Независимо дали е апартамент или къща, просто трябва да е дом. Кучетата са кастрирани и чипирани и са освободени от данък „куче“,което е 24 лв. на година“, обясни за София Topnovini.bg директорът на „Екоравновесие“ Петър Киров.

Той посочи, че гражданските сигнали за безстопанствени кучета значително са намалели. Последната статистика, която е правена за броят на бездомните кучета по столичните улици  е за периода от 2011 до 2013 год. Данните показват, че за две години той е намалял с близо 30%.

Броят на осиновителите пък се е увеличил. Киров обясни, че осиновителите най-често избират кучетата си според това в какви условия живеят.

„Ако искат куче, което да им пази двора търсят шумно куче- да лае, да е като аларма. Тези, които искат да го гледат в апартамент предпочитат по-малките и по-тихите кучета“, каза той.

Въпреки, че статистиката е положителна, бездомни кучета по улиците на града все още не са малко. Безсъвестните граждани също. През последната седмица в приюта в Долни Богров са докарани два кашона с изхвърлени новородени- над 10 кученца, които по чудо са оцелели на улицата.

Едната част от тях дори са били намерени изхвърлени заедно с майката. Те ще пораснат в приюта, ще бъдат чипирани и ваксинирани. И ще чакат. Ще чакат някой да дойде и да избере точно някое то тях, защото броят на чакащите е огромен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама