Сашо Дончев: Трябва да се ликвидира участието на държавата в икономиката

20:31, 04 окт 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тогава, когато държавата продължава да бъде основен играч в икономиката, това е посока назад, това не е посока към пазарна икономика, това не е посока към свободно общество. Това каза в ефира на БНР бизнесменът Сашо Дончев.

По-рано през седмицата той направи обръщение към Българската стопанска камара, в което развива тезата си, че обществото и съответно бизнесът трябва да търсят отговорност на държавата за какво и как харчи парите на данъкоплатците.

Дончев посочи, че в своето обръщение се е опитал да направи някакво разграничение между онези, които по някакъв начин правят пари и онези, които го правят с талант, с можене и с много работа.

„Всички пазарни конкурентни предимства са възможни и са резултат единствено на това, което казах – талант и много работа“, каза още Дончев.

Според него от много години сме свидетели на явление, което със страшна сила деинтегрира и деморализира обществото ни, а именно явлението, че има много хора с много пари, които не знам как са ги постигнали.

„Моят вик, с това обръщение, е вик на тревога, че по някакъв начин, първо, държавата разширява своето присъствие в икономиката. Второ, стана като че ли критерий за успех – колко близо си до държавата, до тези, които разпределят ресурсите. В свободното общество ние нямаме нужда от тази близост, нещо повече, ние трябва задължително да поддържаме някаква „хигиенна“ дистанция с държавата“, заяви Сашо Дончев.

Той настоя да се свие, а по-късно и изцяло да се ликвидира участието на държавата в икономиката. Това ,по думите му, е основното изискване, за да премине България към пазарни отношения и да се ликвидират непазарните конкурентни предимства, които в момента са актуални у нас.

„След като свършиха всички останали безобразия, политиците започнаха неистово да се стремят да овладяват производствените предприятия. И с каква експертиза? И точно тук е най-тъжното – те привнесоха в тази сфера единствената им позната технология  - технологията на лъжата“, каза още той.

Според него в България съществува енергийна мафия, защото енергетиката е държавна. Националната електрическа компания е в неизбежен фалит, коментира още Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама