Родители си искат детската градина, общината я дава под наем за 2300 лв.

21:37, 06 окт 15 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родители от столичния квартал "Фондови жилища" излязоха на протест в знак на несъгласие, че част от сградата и двора на общинската детска градина 48-о ОДЗ "Братя Грим" се дели с частна детска градина. Два етажа от сградата се дават под наем, а хората от квартала не могат да запишат децата си.

Въпреки че в общинската детска градина има недостиг на места, в района също на 25 юни тази година общинският съвет решава да отдаде част от сградата за още 10 години. С решението си съветът открива нова процедура за провеждане на конкурс за наемател, за срок от 10 години, „на двуетажна сграда с прилежащ терен, с предназначение детска градина с яслени групи“.

Теренът е 2 650 кв.м., а наемът е 2 306 лв.

Казусът с детската градина е от 2002 г., когато част от сградата е дадена от СОС под наем на частно дружество - в случая сега е частна детска градина "Веда".

“В случая става въпрос за една общинска детска градина и детска градина, която е частна. Ние през годините успяхме на повечето от тези места да решим проблема, като им дадохме възможност да се разделят тези заведения, но в случая, поради големия брой посещаващи деца - над 60 в частната градина, Общинският съвет взе решение да продължи съжителството в тази сграда“, това обясни пред БНР зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов.

Той посочи още, че за общинската детска градина чакат 17 деца, а частната е посещавана от 60.

Има градини, няма места

От години насам практиката в сгради на общински детски градини да се помещават частни, не е нищо ново. Въпреки, че през 2007 година Столичната община налага мораториум над нея.

Години наред жителите на „Младост“-един от районите с най-голям недостиг на места в детските градини, негодуваха от факта, че сградата на общинска детска гради в „Младост“ 1 е отдадена под наем на частната верига „Еспа“. Докато стотици малчугани не успяваха да тръгнат на детска градина с години, частното учебно заведение запълваше помещения, които можеха да поемат над 300 деца.

Договорите за наем между „Еспа“ и общината бяха преподписвани няколко пъти, като за последно детската градина е била отдадена под наем през 2005 г. За нея меморандумът на общината не е могъл да бъде приложен, тъй като договорът на частната градина е бил в заварено положение.

Той изтече преди месец, но не беше подновен. Така „Еспа“ се изнесе, а на нейно заработи общинското ОДЗ „Сто усмивки“.

Забраната, частни детски градини да съжителстват с общински обаче, не беше приложена в 47 ОДЗ в район „Люлин“.От години в общинската сграда се помещава и частното немско училище, детска градина и ясла „Ерих Кестнер“. Последният договор за наем с общината е подписан през 2010 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама