Десетки наши фирми попадат в топ сто на най-големите в Югоизточна Европа

23:15, 06 окт 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единадесет български компании са сред стоте най-големи дружества в Югоизточна Европа, класация на световната агенция SeeNews. Подреждането е по реализирани през 2014 г. приходи и българското присъствие е увеличено с една компания.

На трето място в класация е най-добре представилата се българска фирма - "Лукойл Нефтохим", независимо че отчита спад в приходите до 3.331 млрд. евро и е на загуба. "Аурубис България" е на осма позиция, макар и тя да има намалели обороти до 2.372 млрд. евро.

Повечето от българските фирми, представени в класацията, са от енергийния сектор. На 13-та позиция е "Лукойл- България ЕООД" с приходи от 1.613 млрд. евро. Почти фалиралата НЕК е на 15-о място с оборот от 1.552 млрд. евро.

Държавният газова доставчик "Булгаргаз" се окупира 41-о място с оборот от 796.6 млн. евро. "ЧЕЗ Електро" е класирана на 47-о място с постъпления от 734.6 млн. евро. Две места по-надолу е  "ОМВ България" на 49-о ямсто с приходи от 720.5 млн. евро.

Търговската верига "Кауфланд България" заема 61-о място с оборот от 626.1 млн. евро. Почти неизвестната у нас петролна и газова "Сакса" ООД също влиза в класацията на 82-о място с 478.2 млн. евро приходи през 2014 г.    

АЕЦ "Козолдуй" се нарежда на 92-а позиция с оборот от 436 млн. евро, а БТК е на 95-о място с приходи от 431.5 млн. евро.

Десетки наши банки попадат също попадат в класацията

Най-високо - на осмо място, се класира "УниКредит Булбанк", следвана от Банка ДСК на 12-о място. "Първа Инвестиционна Банка", която през 2014 г. имаше сериозни проблеми с ликвидността си и бе подкрепена от държавата с разрешението на Брюксел, се класира на на 13-о място, ОББ  23-о място, "Юробанк България" на 24-о място, а "Райфайзенбанк България" се нарежда на 25-а поред в класация.

"Сосиете Женерал Експресбанк" е  на 31-о място, "Централна кооперативна банка" на 36-а позиция, а "Алфабанк България" е 43-та. "Пиреус банк България" е на 49-о  място. СИБанк стъпва на 57-о място, а "Алианц банк България" – на 60-о.

Държавната "Българска банка за развитие" също е в класацията и се придвижва класира на 70-а позиция. "Инвестбанк" на 71-ва, а "Корпоративна търговска банка", която е в банкрут, се класира на 74-о място сега. В класацията на задни позиции са и "ПроКредит банк", "Общинска банка" и "Интернешънъл Асет Банк".

Двадесет пък са българските представители в класацията на стоте най-големи застрахователи в региона. Най-високо класираната наша компания "Армеец" АД е на 20-о място, следвана от "Булстрад Виена Иншурънс Груп" и "Лев Инс" АД.

Класацията включва компании, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна Гора на база общи годишни приходи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама