Германия поискала отлагане на приемането на България и Румъния в Шенген

18:35, 07 окт 15 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Люксембург, която председателства Европейския съюз в момента, е отправила писмено предложение за приемането на България и Румъния в Шенген, но Германия не е изразила готовност приемането на България и Румъния да се обсъжда в този момент. Това заяви пред bTV вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева

По думите й предложението на Люксембург е трябвало да се обсъди на предстоящата на 8 октомври среща на вътрешните министри от общността в рамките на така наречения Съвет "Вътрешни работи".

„Съвет "Вътрешни работи" е изключително труден в момента, защото тук става дума за общо мнение по въпроса за сигурността, как се пазят европейските граници и една страна само да възрази, тогава трябва да се реши или да се гласува, или да се отложи обсъждането на темата“, обясни Кунева. 

В хода на разговора се разбра, че Германия не е изразила готовност приемането на България и Румъния да се обсъжда в този момент.

Вицепремиерът допълни, че в тази ситуация Румъния е предпочела да се отложи разглеждането на тази точка за времето, когато ще може да се убеди и последната страна.

На въпрос защо Германия е против, Кунева обясни, че в момента се наслагват различни проблеми - промяната в шенгенското законодателство, напрежението по границите заради мигрантите и др. "Нормално е да поискат време при новите обстоятелства да преценят дали България и Румъния могат да се справят", допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама