Репортер на "Господари на ефира" с дело за клевета след разкрития за кмета на Благоевград, той иска извинение

18:51, 08 окт 15 25 1018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пореден случай на натиск върху журналист, този път от местната власт в Благоевград. За последствията от публикации, базирани на дълго журналистическо разследване, ни сигнализира колегата Мариета Димитрова. Зрителите я познават от репортажите й в предаването „Господари на ефира“, освен това тя е главен редактор на агенцията Blagoevgrad-News.

Това не е първият случай, в който разследванията на Мариета за различни обществени поръчки в Благоевград засягат нечии интереси. Обикновено в обсега й се оказва тогавашният кмет на Благоевград и кандидат за нов мандат, Атанас Камбитов. След обстойно разследване Мариета публикува няколко материала, свързани с обществените поръчки в града и със стандарта на живот на кмета на Благоевград, който не отговаря на доходите му. Така журналистката си спечели съдебно дело за 100 000 лв. имуществени вреди.

„Още преди да направя материалите за „Господари на ефира“ бях написала една или две статии за обещанията, които кметът на Благоевград Атанас Камбитов беше дал преди 4 години, преди да встъпи в длъжност, които не бяха изпълнени. След тези два материала, има още няколко, които написах“, разказа за София Topnovini.bg Мариета Димитрова.

„Единият от тях беше за финансовото състояние на кмета, приложено естествено с документи и доказателства. Тази статия беше плод на три месеца журналистическо разследване", разказа журналистката. 

„Той ме съди, че съм казала, че след изложените факти логично излиза съмнението в гражданите, че вероятно обществените поръчки в Благоевград са непрозрачни. Аз казвам „вероятно“, не го твърдя. Тук говорим за съдебен натиск открито“, обясни журналистката.

Впоследствие се оказва, че това не е първият опит на Камбитов да осъди журналист, който е оповестил неудобна за него информация.

„След като получих призовката си, разбрах от приятели и познати в града, че е съдил няколко колеги в Благоевград в момента, в който са написали нещо, което не му харесва“, казва Мариета. „Там делата са приключили бързо. Колегите се плашат от едно такова съдебно дело и отиват и се договарят да не пишат повече срещу него и той си оттегля иска. Разбрах, отново от общи познати, че това се е очаквало и от мен – и аз да спра да пиша и да питам и да го оставя в този медиен комфорт, който той си е създал в града“, каза Мариета.

Мариета Димитрова се свърза с екипа ни не защото се притеснява от развитието на съдебното производство. Тя е убедена във всичко, което е публикувала за Атанас Камбитов. Заяви, че голяма част от документите, събрани по време на нейното разследване, ще бъдат приложени и в съдебната зала.

„Не смятам, че трябва да се извиня, нито да се обяснявам. Аз заявявам, че когато имам факти, документи и доказателства и когато съм провела съвестно журналистическо разследване, няма да спра. Това е моята работа“, категорична е журналистката.

Екипът на София topnovini.bg упорито и търпеливо се опита да се свърже с кмета на Благоевград. След като не си вдигна телефона, се обадихме в пресцентъра на общината. Оттам ни препратиха към личния ПР на Камбитов. В крайна сметка кметът реши да използва правото си на отговор.

„Първоначално мислех да не коментирам нищо“, призна Атанас Камбитов.

„От тези неща нищо не е истина, не разбирам какво трябва да коментирам. Това е откровена клевета, от задължения на фирми и така нататък. Прави се финансова експертиза и се вижда“, заяви той, въпреки че Мариета Димитрова e категорична, че е доказала всяко твърдение с документи.

Кметът на Благоевград отрече и твърдението ѝ, че завеждайки дело, се опитва да окаже съдебен натиск.

„За какъв натиск говорим? Какво означава съдебен натиск?“, попита Камбитов.

На въпрос на София Topnovini.bg относно твърденията на Мариета Димитрова, че благоевградският кмет има дела за клевета срещу местни журналисти, Атанас Камбитов не скри, че това не е първото дело, което завежда.

„Това е второто дело“, каза Камбитов. „Първият път не се стигна до решение. Журналистът ми се извини и каза, че това, което е написал, не е вярно и е грешка. Ако тя каже, че това, което е написала не е вярно, аз веднага ще прекратя делото“, обяви кметът на Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама