Теодора Точкова поиска професионално профилиране на новите инспектори към Висшия съдебен съвет

23:30, 08 окт 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборът на новите инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) да да е мотивиран освен от законовите изисквания за професионални качества и стаж и от други допълнителни условия. За това призова депутатите главният съдебен инспектор Теодора Точкова, пише сайтът „Съдебни репортажи“.

В писмо до председателят на Народното събрание Цецка Цачева Точкова поясни, че инспекторите трябва бъдат профилирани по правна материя, което ще направи работата на органа по-ефективна.

„В тази насока, считам за подходящо седем от общо десетте бъдещи инспектори да бъдат юристи, чийто специфичен юридически стаж е придобит на длъжност съдия на окръжно или по-високо ниво, респективно трима да имат специфичен юридически стаж като прокурор в окръжна или по- висока по степен прокуратура, или като следовател в Националната следствена служба (НСлС) или Окръжния следствен отдел (ОСлО)“, сочи Точкова.

Тя допълва, че за да се доведе докрай специализацията в правната материя, петима от седемте инспектори, притежаващи специфичен стаж като съдия, следва да са разглеждали граждански, търговски и административни дела, а останалите двама от тях- наказателни. Подобно професионално квотно разделение на инспекторите поискаха и от Съюза на съдиите.

Освен това главният съдебен инспектор счита, че „било удачно стажът във върховните инстанции да не бъде сам по себе си изключително предимство при преценка на кандидатурите за инспектори“.

„Последното се налага предвид това, че дейността на съдиите и прокурорите във върховните инстанции е свързана с осъществяването на съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на закона от по- долните инстанции. Предвид тази отлика в дейността на върховните инстанции от дейността на по-ниските по степен органи на съдебната власт, то проблемите на последните остават „на разстояние” от върховните инстанции“, мотивира се Теодора Точкова.

Затова смята, че за кандидати за инспектори в ИВСС следва да бъдат предложени, както лица, притежаващи необходимия специализиран стаж като съдии, прокурори и следователи във върховните съдебни инстанции, Върховната касационна прокуратура (ВКП), Върховната административна прокуратура (ВАП) и Националната следствена служба (НСлС), така и лица, придобили този стаж в по-ниските нива на съдебната система, но не по-ниско от окръжен съд или окръжна прокуратура.

 

Що се касае до другото изискване за инспекторите – да притежават високи нравствени качества, според главния съдебен инспектор то означава, че „още към момента на номиниране на кандидатите, тяхното поведение и действия следва да отговарят, както на предписанията на действащия правов ред, така и на етичните изисквания към представителите на съдебната власт“.

„Само инспектори, притежаващи в съвкупност, както високи професионални, така и неоспорими нравствени качества, чрез собствения си авторитет биха гарантирали и авторитета на ИВСС, респ. необходимото доверие в работата на контролния орган“, мотивира се Точкова.

В писмото си Точкова припомня, че депутатите трябва да съобразят съответствието на принципите и целите между концепциите на кандидатите за инспектори и концепцията на действащия главен инспектор.

Срокът, в който депутатите могат да депозират кандидатури за бъдещите инспектори, бе удължел с близо месец, след като от Съюза на съдиите възразиха, че съсловните организации не могат да се включат в собствени номинации заради краткото време, в което не могат да се проведат професионални дискусии.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама