Ивайло Калфин: Коледните добавки ще станат ясни през ноември

09:26, 10 окт 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коледните добавки за пенсионерите, които бяха обещани от социалното министерство, още не са намерени. Те зависят от доброто управление на бюджета, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в сутрешния блок на Нова ТВ.

Наличността на средства за добавки ще стане ясна през месец ноември, допълни той. По неговите думи има изключително много плащания за европейските проекти, които трябва да приключат тази година.

„С промените, които направихме в пенсионната система, от 2017 г. всяка година пенсионерите ще получават по-високи пенсии”, сподели Калфин. Възможностите за това увеличение са две – или да се увеличи субсидията за пенсии, или да влезе в действие новата система, която беше приета от парламента, каза той.

„Разбирам пенсионерите, знам каква е ситуацията, но не мога да обещавам чудеса”, заяви социалният министър.

Относно безработицата Калфин отбеляза, че през месец септември намалението й е 9,2 процента. Има свободни работни места, които могат да бъдат заети от безработните, особено от тези, които имат нужда от последните години трудов стаж до излизане в пенсия.

За хората в предпенсионна възраст, от които голяма част са без образование, ще има два типа ваучери – едните субсидирани, а другите сами могат да бъдат закупени от хората. „Посещение на дома и поднасяне на услугите в дома би могло да бъде в един основен ваучер за хората с най-ниски доходи”, даде пример той.

Разпределение на средствата през новия бюджетен период може да бъде насочено към тези, които имат най-голяма нужда, като хората, които отглеждат деца с тежки увреждания или самотните родители, каза още социалният министър.

По темата с гетата, Калфин каза, че се появява една група маргинализирани хора, които са безработни, а министерството се опитва да я социализира.

Той посочи добри примери за общини, които дават парцели за построяването на законни къщи на ромите. Образователната система също е в основата на институализация на малцинствата, допълни Калфин.

По неговите думи има работа за тях. „На всеки един, който реши да дойде да се запише при нас, ще осигурим възможност за професионална квалификация”, каза той във връзка с намирането на работа на ромите. Калфин сподели, че няколко хиляди души от тези групи са се записали в бюрото по труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама