Актьор и режисьор се борят за директор на Народния театър

14:35, 10 окт 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатите за директорското място в Народния театър „Иван Вазов“ са двама. Това са актьорът Филип Трифонов и режисьорът Камен Костов. Те са представили концепция за развитието на театъра в деловодството на Министерството на културата. Документите им предстои да бъдат разгледани от комисия по допускане и след това ще бъде решено дали ще стигнат до следващия етап, който е провеждането на интервю, пише „Площад Славейков“.

Постът е свободен от 4 септември, когато временно изпълняващият длъжността Александър Морфов напусна. Конкурсът за нов директор беше обявен от културното министерство на 7 септември.

Условията, на които трябва да отговаря заемащият ръководното място, са той да е с висше образование, степен „магистър“ в областта на изкуствата или „Социални, стопански и правни науки”, да се е обучавал в професионално направление „Театрално изкуство” или „Икономика”, да има минимум 5 години професионален опит в областта на културата, да показва управленска компетентност, която да включва способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати. Сред изискванията са и организационна компетентност и способност за планиране и организиране на дейността на Народния театър и познаване и прилагане на българското законодателство в областта на културата. Кандидатът за директорския пост трябва да предложи и иновационни решения в рамките на съществуващите указания и процедури.

Трифонов и Костов отговарят на част от условията. Управленски опит липсва при кандидатурата на актьора от филма „Момчето си отива“. Трифонов е работил основно в киното, а в момента играе три роли в Народния театър – в спектаклите „Сако от велур“, „Тестостерон“ и „Чайки пият чай“. Камен Костов е шеф на синдиката на изпълнителите и работещите в киното и телевизионната индустрия.

Най-важна в конкурса е концепцията за развитието на театъра за следващите пет години. Тя трябва да съдържа подробен план с постановъчни екипи за първата година; тенденции в развитието на репертоара за останалите години – жанрови намерения, постановъчни екипи; възможности за разширяване на зрителската аудитория; планиране на основните показатели: брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет; планиране на съвместни проекти с други театри, с международни организации и други културни организации; стратегии на управлението, политики на заетост.

Временното управление на Народния театър е поверено на земестник-директора му Милица Трайкова. Срокът за приключване на конкурса е 8 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама