400 000 лв. за експертиза по делото за КТБ

16:05, 13 окт 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комплексната съдебно-счетоводна експертиза по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 400 000 лева. Това става ясно от днешно решение на Министерския съвет (МС), с което парите се отпускат към бюджета на съдебната власт, за да може прокуратурата да възложи експертизата, съобщава "Правен свят".

Още в края на юни се очакваше работата по задачата да започне, когато главният прокурор Сотир Цацаров каза, че експертизата се е забавила поради липса на пари. Целта ѝ е да установи финансовото състояние на банката, подобно на одитните доклади, които до този момент са използвали разследващите.

Разследването започна в средата на миналата година, като по него обвинения първо бяха повдигнати на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев, главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова. След това прокуратурата повдигна задочно обвинение и на Цветан Василев. То е за това, че умишлено е склонил Русев и Петрова да се разпоредят с парите. Мажоритарният собственик все още е в Белград, където изчаква решение по делото за екстрадиция.

Междувременно, кръгът на обвиняемите по това дело се разшири, като към него бяха включени бившите изпълнителни директори на банката - Георги Христов, Илиан Зафиров, Александър Панталеев, както и Георги Зяпков - ръководител управление "Кредитиране" в КТБ. В престъпление по служба бяха обвинени и бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама