Борисов ще обсъди миграционния поток с турския премиер на четири очи

22:50, 13 окт 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Истанбул, където на 14 октомври, ще се срещне с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

Двамата премиери ще обсъдят актуални въпроси, сред които миграционният поток, свързаните с него рискове за сигурността, сътрудничеството по управление на границата и развитието на двустранните отношения в духа на добросъседство и партньорство, съобщи пресслужбата на кабинета.

Същия ден в Истанбул ще се състои и Глобален форум на тема "Миграция и развитие", на който се очаква да присъстват над 700 участници от 144 държави. Сред представителите на България ще бъде и посланик Надежда Нейнски.

Миналия месец Давутоглу изпрати писмо до Борисов,в което посочва, че солидарността спрямо Турция и тежката бежанска криза, в която тя се намира, липсва.

Според него най-вече ЕС, но и други международни организации и общности не са се ангажирали достатъчно да помогнат в хуманитарната криза. Турският премиер изтъкна още, че страната му е приела над 2 милиона бежанци, което е много повече от всяка една друга държава по света..

В отговор Бойко Борисов заяви, че трябва да имавсеобхватен подход на ЕС в сътрудничество с Турция по кризата с бежанците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама