Деца експериментираха с подръчни продукти, разгадавайки тайните на химията (снимки)

23:15, 13 окт 15 25 666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група олимпийци по биология и химия демонстрираха на ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ експерименти по химия и биология в рамките на научната лаборатория на „Байер“ за деца, видя репортер на София Topnovini.bg. Децата забавлявайки се, се докоснаха до науката в националния музей „Земята и хората“.

Целта на научната лаборатория е да се разширят знанията на малките ученици, като младите „научни ръководители“ им покажат нещата от ежедневието, с които могат да правят интересни опити. Експериментите, които се правят в детската лаборатория, са съобразени с тяхната домашна приложимост. Те са подходящи за деца между 8- и 12-годишна възраст, като всеки един ученик може да ги повтори вкъщи.

„Много искаме да запалим децата по науките биология и химия“, каза единадесетокласничката Виктория Христова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, която е олимпийски състезател по биология и един от младите „научни ръководители“.

Един от експериментите показва от какво са изградени черупките на яйцата и как едно яйце може да стане гумено. Виктория Христова обясни, че черупката на яйцата е изградена от калциев карбонат, а той може да се разгражда под действието на киселини. „Така с чаша оцет може черупката на яйцето да се разгради и да остане желирано яйце, с което децата могат да си играят“, допълни тя.

„Надяваме се да възбудим интереса на учениците и те да пробват експериментите вкъщи с нещата, с които разполагат“, каза още младият биохимик.

Учениците се запознаха и със скорбялата в картофите. След получената научна информация, те рисуваха върху картофите с помощта на йод.

Най-интересният експеримент за децата може би беше ефервесцентна лава лампа, която може да се направи с вода, олио, оцветител за боя и разтворима таблетка. Тя беше използвана за да бъде обяснена важността на витамин Ц. Учениците научиха как да определят количеството витамин Ц, което се съдържа в сокове и в плодове, отново с помощта на йод, но и на нишесте.

Научната лаборатория се провежда за първи път в България и продължава до 19 октомври, понеделник. Припомняме, че наскоро беше открит и детският научен център „Музейко“, в който посетителите могат да научат за природата и космоса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама