Учителка се бори за приз от 1 млн. лв., ще ремонтира училището

08:22, 14 окт 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният директор на 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Таня Борисова е сред номинираните за международната награда за най-добър учител в света "Global Teacher Prize", която се присъжда от фондация "Варки". Тя е в размер на 1 млн. долара. „Да върнем уважението и престижа на учителската професия“ гласи слоганът на конкурса. В класацията са включени двама просветители от България.

Условията, на които трябва да отговаря кандидатът за приза „най-добър учител в света“, е да бъде добър преподавател, но най-вече да е модел за подражание в обществото, сподели директор Таня Борисова пред София Topnovini.bg. По нейните думи кандидатите ще бъдат оценявани „по доста строги и взискателни правила“. Тя е номинирана от преподавателя Елена Неделчева от столичен учебен център.

„Фондация „Варки“ иска да намери „един изключителен учител, който с работата си допринася за издигането на престижа на учителската професия“, обясни Борисова. Това включва не само работата на кандидата в класаната стая, а и сред обществото.

Все още не са се свързали от фондацията с нея, за да се запознаят лично с човека, който е попаднал в тяхната класация. Те са изпратили единствено потвърждение, че е получена апликационната форма за участие.

Директорът на 60 ОУ каза, че обича да работи с деца и това я мотивира да продължава да помага за равитието им в образованието. Тя отбеляза, че е учител повече от 20 години.

„Като директор на основно училище се стремя да направя училището привлекателно за децата, за родителите им и за учителите“, каза Борисова. Тя подчерта, че е важен и моделът за подражание, който всеки учител трябва да дава на учениците.

Таня Борисова е работела и в училища, които „не са толкова престижни“ и не се намират в центъра на София. Но с няйната работя тя ги е правела по-привлекателни за желанието на децата да се обучават в тях. Тя даде за пример ремонтите в класните стаи, реновирането на учебните заведения, включително саниране на сградите. За нея е важна и квалификацията на учителите, „за да може да бъде качествен учебният процес“.

„Моите ученици показаха добри резултати на външните оценявания“, каза директорът и допълни, че по този начин се е вдигнало доверието на родителите към училищата, в които е работила. По нейните думи ниското заплащане на младите учители не я е спряло да търси такива преподаватели, които да образоват младото поколение. За Борисова е важен равният достъп до образование за учениците, което включва и отпадането на учениците от образователната система, децата в риск, както и тези с увреждания. Тя отбеляза, че училището има спечелени европейски проекти и такива на Министерството на образованието и науката.

„Не съм направила нещо, което е по-различно от другите ми колеги в България. Просто мен ме номинираха. И сега показвам как работи един български учител, един директор“, каза Борисова.

Когато възпитаниците на 60 ОУ са разбрали за номинацията на техния директор, те много са се зарадвали, защото са видели какво се е променило в училището и какви проекти са започнати съвместно с техните родители, сподели тя. Съвсем скоро учениците ще имат и частични униформи, които са предложени от родителите.

Паричната награда от 1 млн. лева ще отиде за благотворителност. Ще бъде ремонтиран дворът на столичното училище, за да стане настилката му по-красива. Фасадата на сградата също ще бъде обновена. Учениците ще се радват на нова техника. Средства ще бъдат отделени и за модерен дневен център за деца и младежи с увреждания в София. Наградата няма да бъде дадена веднага, а парите ще бъдат отпускани в рамките на 10 г., обясни Борисова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама