Горанов ще реформира това, което МВР не успя, убедена е Менда Стоянова

14:42, 03 ное 15 / Политика 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изненадана съм, че се анонсира внасянето от Министерството на финансите (МФ) на текстове, с които се намаляват разходите за сектор "Сигурност" . МФ не може да прави реформите в различните сфери. Това каза пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

 

Финансовото министерство е записало в проекта за Бюджет 2016, че ще бъдe намален броят на заплатите, които униформените служители получават при пенсиониране. Ще бъдат орязани и отпуските на полицаите, както и други привилегии. По-рано днес полицейските синдикати обявиха след срещната си с финансовия министър Владислав Горанов и с вътрешния министър Румяна Бъчварова, че все още не е намерено решение на казуса и че подготвят протест, в който ще се включат 20 000 служители в МВР. 

 

По думите ѝ сектор "Сигурност" - МВР и Министерството на отбрана, както и някои други агенции, са доста инертни по отношение на правенето на реформи, включително и на анонсирани на такива. 

 

"Разбирам, че Министерството на финансите чрез бюджета трябва да ги подтикне да направят такива реформи и ние бяхме свидетели как през настоящата година бюджетите за фонд "Работна заплата бяха намалени с 10%", посочи Стоянова и допълни, че отново тези две министерства не успяха да се вместят в тези пари. 

 

"Затова напълно разбирам и подкрепям инициативата на министър Горанов да се опита с директни текстове в съответните закони да ги накара да извършат някаква реформа и да се оптимизират", категорична бе шефката на бюджетната комисия в Народното събрание. 

 

Според нея не е нормално това да се случва силово отвън. Нормално било съответните министри със своите екипи да застанат на ясни и твърди позиция защо не са го направили досега или ако не са го направили, защото смятат ,че е неправилно, да кажат защо е неправилно. 

 

"Не може да продължава случващото всяка година - отпускане на все повече и повече средства за сектор "Сигурност", допълни Менда Стоянова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама