Изненадана съм, че се анонсира внасянето от Министерството на финансите (МФ) на текстове, с които се намаляват разходите за сектор "Сигурност" . МФ не може да прави реформите в различните сфери. Това каза пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

   

  Финансовото министерство е записало в проекта за Бюджет 2016, че ще бъдe намален броят на заплатите, които униформените служители получават при пенсиониране. Ще бъдат орязани и отпуските на полицаите, както и други привилегии. По-рано днес полицейските синдикати обявиха след срещната си с финансовия министър Владислав Горанов и с вътрешния министър Румяна Бъчварова, че все още не е намерено решение на казуса и че подготвят протест, в който ще се включат 20 000 служители в МВР. 

   

  По думите ѝ сектор "Сигурност" - МВР и Министерството на отбрана, както и някои други агенции, са доста инертни по отношение на правенето на реформи, включително и на анонсирани на такива. 

   

  "Разбирам, че Министерството на финансите чрез бюджета трябва да ги подтикне да направят такива реформи и ние бяхме свидетели как през настоящата година бюджетите за фонд "Работна заплата бяха намалени с 10%", посочи Стоянова и допълни, че отново тези две министерства не успяха да се вместят в тези пари. 

   

  "Затова напълно разбирам и подкрепям инициативата на министър Горанов да се опита с директни текстове в съответните закони да ги накара да извършат някаква реформа и да се оптимизират", категорична бе шефката на бюджетната комисия в Народното събрание. 

   

  Според нея не е нормално това да се случва силово отвън. Нормално било съответните министри със своите екипи да застанат на ясни и твърди позиция защо не са го направили досега или ако не са го направили, защото смятат ,че е неправилно, да кажат защо е неправилно. 

   

  "Не може да продължава случващото всяка година - отпускане на все повече и повече средства за сектор "Сигурност", допълни Менда Стоянова. 

  Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

  Общество

  Политика

  Икономика

  Закон и ред

  Здраве

  Култура

  Образование

  Свят

  Спорт

  Любопитно