Икономиката се възстановява след кризата, бедността остава

17:44, 09 ное 15 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската икономика постепенно се възстановява след кризата от 2009 г., като процесът е започнал да се ускорява още миналата година. През 2014 г. брутният вътрешен продукт на страната е достигнал нивото си преди кризата. Такива данни представи днес главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ ) Десислава Николова.

През тази година възстановяването след кризата обхваща все повече области от страната, но тенденцията за изоставащата северна част на страната остава. Експертите визират областите Видин, Враца, Силистра и Ловеч, които остават с критично ниски нива на заетост – под 40%.

Иначе положителната промяна в пазара на труда на национално ниво се наблюдава още от 2014 г., смятат експертите от ИПИ. Коефициентът на заетост нараства в 19 от общо 28-те области в страната, но това е далеч от нивата преди кризата.

От 2007 г. до 2011 г. делът на бедните българи е почти без промяна – 21-22%. Най-неблагоприятно в това отношение е положението в област Пазарджик, но според експертите бързото възстановяване на пазара на труда ще подобри положението в областта.

Кризата причини сериозен удар и на чуждестранните инвестиции у нас, които са толкова необходими за възстановяването на икономиката. В София, Варна и Перник дори се наблюдава нетен отлив, имайки предвид бума на строителството в трите области до 2008 г. В същото време области като Бургас, Пловдив, София, Стара Загора и Пазарджик привличат значителни чуждестранни преки инвестиции след кризата.

От ИПИ посочиха като пример за антикризисна политика област Ловеч. Там компенсирането на частни инвестиции става с усвояването на евросредства. Ловеч е на трето място по усвояване на финансирането от Европейския съюз. Според ИПИ по-големи области, като столицата например, се представят слабо в това отношение.

Наблюдава се и зависимост между икономическото развитие и социалната среда по отношение на сигурността и правосъдието в отделните области, но тя е обратно пропорционална, смятат експертите. Тоест, колкото по-развит е даден район, толкова повече проблеми са регистрирани в работата на правосъдната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама