Къщата на Райна Княгиня в София - пред разрушаване и дадена под наем (снимки)

23:13, 13 ное 15 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още една емблематична сграда в столицата е на път да се разруши и никой не е поел отговорността да я стопанисва. Емблематична, не толкова заради архитектурната си стойност, а заради личността, живяла там преди години. В нея е прекарала последните години от живота си забележителната българка Райна Княгиня.

От 2000 г. постройката е собственост на общината. Днес там живеят 3 семейства, които не са наследници на великата българка, и плащат наем между 50 и 100 лв, разказа Нова телевизия. Къщата не фигурира в регистъра за културно наследство и по тази причина влиза в списъка на забравените столични имоти, които въпреки че не са паметници на културата, съхраняват историята на града.

Последният дом на Райна Княгиня се намира на ул. „Софроний Врачански“. Екипът ни отиде на място, за да види в какво състояние е къщата. Напукани стени, рушаща се тераса, счупени прозорци и почти напълно избледняла плоча с информация за личността, живяла там някога. Въпреки че постройката е масивна, най-вероятно вече е опасна за живеещите там.

Сега къщата се обитава от около 10 човека. Нито един от тях не е забелязал избледнялата табела и не си дава сметка кой е живял в стаите, които сега обитават. Още по-жалко е, че нито един от наемателите не знаеше коя е жената, ушила знамето за Априлското възстание.

Кметът на район „Сердика“ неведнъж е обещавал домът на Райна Княгиня да бъде записан в регистъра на културните ценности. Все още това не е станало. От Министерството на културата също нямат отговор има ли процедура, докъде е стигнала и ще бъде ли извадена от анонимност къщата на великата българка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама