На екскурзия в Париж: Разказът на 13 българи за атентата на 13 ноември

07:40, 16 ное 15 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военно положение, което ще продължи три месеца, вместо две седмици. Такава е обстановката и в момента в Париж, три дни след жестоките атентати, които отнеха живота на поне 130 души. Днес точно в 12 часа цяла Франция ще запази едноминутно мълчание в памет на жертвите на атентата. Това научихме от читателка на София Topnovini.bg, която е на екскурзия във френската столица.

За съжаление, Ралица Джамджиева и голяма група приятели избрали да посетят Париж в много неподходящ момент. Те пристигнали в Париж в петък, няколко часа преди първите изстрели на атентаторите в концертната зала „Батаклан”.

„Планирахме да излезем да се разходим след като се настаним, но всички бяха много уморени от пътя и решихме първата вечер да си останем в къщата. Започнахме да си правим планове за следващия ден, тъй като едно момиче от групата беше рожденничка. Решихме да се разходим по „Шанз Елизе”, да празнуваме с шампанско на Айфеловата кула.

Малко след 22:30 обаче имаше извънредно включване по една от френските медии. Първата информация беше, че има престрелка в концертната зала. Първо казаха, че има 13 убити, после казаха, че са 40. Започнаха включвания през 15 минути. Казаха никой да не излиза и всички да си седят по къщите. Първите ни два дни в Париж не сме излизали”, разказа пред София Topnovini.bg Ралица.

Следващите два дни обаче се оказаха много тежки за френското общество и за всички европейци. Линейките и сирените са единственото, което се е чувало, обясни българската компания.

„Днес най-накрая излязохме. Музеите и забележителностите не работят. По улиците има много хора навсякъде, все едно нищо не е станало. Но в същото време хората са много уплашени. Има и адски много военни с автомати, полиция навсякъде, военно положение”, продължи разказа си Ралица. Тя сподели, че най-притеснителното за нея след като са решили да излязат е било возенето в парижкото метро. Оказало се, че не е единствената.

„Най-неприятното е като се качиш в метрото, защото всички те гледат много подозрително. Особено нас, защото все пак сме 13 човека. Просто всеки е в паника. Който и да се качи, хората го оглеждат уплашено”, споделя Ралица.

Тя добави, че още снощи светлините на Айфеловата кула са били запалени. Запалени са били и свещите пред всяка една къща, която е видяла. Без изключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама