Нова съдебна карта и приватизация на държавни предприятия са част от алтернативен бюджет за 2016 г.

14:30, 17 ное 15 25 815 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чрез алтернативен бюджет за 2016 г. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) иска да премахне бюджетния дефицит и да се последва дълбока реформа в сектор правосъдие и вътрешен ред, каза старши икономистът Петър Ганев на пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg. От ИПИ представиха и акцентите, които са заложени в алтернативен бюджет, свързани с данъчни промени, управление на публичната собственост, съдебната реформа и осигурителната реформа.

Те предлагат да се премахне данък „дивидент“, данък „лихва“, както и данъкът върху наследствата. Данъчните преференции да бъдат ограничени, като под тях се имат предвид облекченията за земеделци, ваучерите за храна и преференциалния ДДС за туризма. От института искат също предвидимост по отношение на акцизите и прехвърляне на 1/5 от приходите от подоходния данък към общините. Ефектът, който се предвижда от тези данъчни промени, е неутрален.

Мерките, които предвиждат в разходната част, са свиване на текущи разходи за издръжка на ведомствата с 10%, ограничаване на субсидиите от бюджета, включително към земеделските производители, приватизация на закъсали държавни предприятия като БДЖ и „Български пощи“ и по-ефективно управление на собствеността. Според разчетите на ИПИ ефектът от предложените мерки е близо 1,4 млрд. лева, без да се броят приходите от приватизация.

По отношение на съдебната реформа предложенията са свързани със закриване на незаетите щатни бройки в съдебната система, в Националната следствена служба и в нисконатоварените съдилища, и свиване на администрацията и в съдилищата, и в прокуратурата. От института предлагат и замразяване на назначаването на нови прокурори в страната, промяна в правилата за уседналост на съдиите с цел гъвкавост, вкарване на добавката за прослужено време в основната заплата и преразглеждане на пенсионирането на магистратите.

Друга част от алтернативния бюджет са нова съдебна карта и единен деловоден софтуер за електронно администриране на дела, като промените не се различават от заделените средства в бюджета на правителството за 2016 г., но водят до повече ефективност в средносрочен план. „Тези мерки са взети въз основа на доклад на Европейската комисия в сектора на правосъдието от 2012 г., който показва, че при брой прокурори на 100 хил. души население, България е на първо място, по брой на съдиите сме в челната четворка, а в администрация в прокуратурата също страната ни се нарежда на първо място“, отбеляза изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова.

Тя каза, че „прозрачността на бюджета в съдебната система е нула“, а единствено ВСС през последните 3 години е свил наполовина разходите си, докато съдилищата са в преразход. По нейните думи финансирането е само част от големите проблеми в системата, като другите са внедрени във вътрешността ѝ.

Осигурителните промени, които са представени в алтернативния бюджет, са разбиване на монопола на здравната каса, като се насочи част от съществуващата вноска към частен здравен фонд. Институтът предлага и засилване на личните спестявания в пенсионната система и отпадане на възможността за отказ от спестяване и прехвърлянето им към солидарната система на НОИ. Друго предложение е отказ от административното увеличението на минималните осигурителни прагове и тяхното премахване в средносрочен план.

ИПИ иска и разписване на дългосрочна реформа в МВР, чрез която да се оптимизира персоналът, да има ефективно делене на администрация и служители на реда и да се ограничат привилегиите по отношение на обезщетенията при напускане и пенсиониране. Според института подобряването на условията за работа ще е чрез повече инвестиции в полицията и пожарната.

Разходите за заплати на персонала в МВР са повече отколкото тези за издръжка, каза Ганев. Той посочи, че над 600 млн. лева отиват за персонал, за издръжка отиват съвсем малко пари, а инвестициите са в размер на 11 млн. лева. Той отбеляза, че при пожарната инвестицията е под 1 млн. лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама