Спас Русев продава хотел "Хилтън" в София на собствениците на "Винпром Пещера"

20:04, 24 ное 15 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спас Русев, който преди дни купи БТК, се разделя със столичния хотел "Хилтън". Компанията му "Расасо анщалт" е договорила сделката с пловдивската инвестиционна група в недвижимите имоти "Галакси инвестмънт груп", съобщава mediapool.bg. Тя е собственост на основателите на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров. Чака се разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да бъде финализирано придобиването, става ясно от съобщение на антимонополния орган.

Цената на сделката не е ясна. Плановете на новия собственик са да продължи да развива хотела и да запази търговската марка. Хотелът се управлява по силата на 20-годишен договор с веригата "Хилтън", подписан при завършването на строежа на сградата през 2001 г. Новият собственик възнамерява да запази и досегашния мениджърски екип.

Според финансовия отчет за 2014 г. приходите на хотела са били 14.49 млн. лв. при 13.36 млн. лв. година по-рано. Печалбата за годината пък се е удвоила – до 2.18 млн. лв. при отчетени 1.04 млн. лв. за 2013 г.

Спас Русев придоби столичния хотел "Хилтън" преди две години от ирландската компания "Куин груп" (Quinn Group) преди две години срещу 24 млн. евро. През пролетта на 2014 г., собствеността беше формално прехвърлена в регистрираната в Лихтенщайн "Расасо анщалт".

Връзката между основателите на "Винпром Пещера", Спас Русев и столичния хотел обаче започва още при смяната в собствеността преди две години. От публикувани в Търговския регистър документи в началото на 2015 г. става ясно, че през септември 2013 г. строителната компания на Щерев и Петров е отпуснала заем от 2.5 млн. евро на основаната от Спас Русев компания "Глобъл пропъртиз лимитид (България)". С тези средства е било финансирано плащането на първоначалния депозит по сделката за покупка на хотела от дотогавашните му ирландски собственици. Впоследствие "Глобъл пропъртиз лимитид (България)" е придобита от офшорното дружество.

Върху дружеството - собственик на хотела, има седем залога, които са в полза на Пощенска банка и дъщерната й компания "И Ар Би лизинг". Има и залог на дружествен дял отпреди две години, като залогодател е Спас Русев. Неговият син Евгени е управлявал хотела до средата на миналата година.

Финансиране от групата на "Винпром Пещера" е използвано и при покупката на столичния хотел "Радисън" от Спас Русев. През 2012 г. компанията собственик "Интерхотел гранд хотел София", чийто представител е синът на Спас Русев – Евгени Русев, е получила кредит от 3 млн. евро от "Галакси пропърти груп". Според отчета на фирмата за 2012 г. средствата са предназначени за покриването на капиталови разходи и продължаването на реконструкцията на хотела. На следващата година по силата на договор за цесия част от задължението е прехвърлено към дружеството "Глобал мениджмънт корпорейшън", става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър.

Навлизането на "Галакси инвестмънт груп" в сектор градски хотели е "логична стъпка в развитието на компанията", са заявили от дружеството пред "Капитал Daily".

Пловдивската строително-инвестиционна група е собственик на четири хотела и ваканционни комплекси в Слънчев бряг. В Пловдив има жилищен и офисен проект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама